Després de més de cinquanta anys orbitant el nostre planeta, una antiga càpsula espacial soviètica podria tornar a la Terra de manera descontrolada aquesta setmana. Es tracta del Kosmos 482, una sonda llançada l’any 1972 per la Unió Soviètica amb l’objectiu d’aterrar a Venus, però que mai no va arribar a sortir de l’òrbita terrestre a causa d’un error en el llançament.
Amb una massa de gairebé 500 quilos i uns tres metres de diàmetre, aquest fragment d’enginyeria espacial ha esdevingut brossa orbital des del moment que la missió va fracassar. Tot i que alguns components de l’aparell van caure a la Terra en els anys següents, la càpsula principal ha continuat girant al voltant del planeta durant més de cinc dècades. Ara, però, el seu destí sembla ser el reingrés a l’atmosfera terrestre entre el 7 i el 13 de maig, amb el 10 de maig com a data més probable, segons càlculs de la NASA i del científic neerlandès Marco Langbroek, expert en objectes orbitals.
L’aparell, preparat originalment per suportar les dures condicions de l’atmosfera venusiana, és prou resistent per a sobreviure a la reentrada terrestre. Això fa que sigui probable que arribi fins a la superfície sense desintegrar-se completament.
Els científics asseguren que, malgrat el risc potencial, la possibilitat d’un impacte sobre una zona habitada és molt baixa. El Kosmos 482 podria col·lidir en qualsevol punt comprès entre els paral·lels 52 nord i 52 sud, una franja que abasta pràcticament tot el planeta, des de ciutats com Londres fins a regions del sud de Xile. Tot i això, com que la major part d’aquesta àrea és oceànica, és molt més probable que el cos caigui al mar que no pas en terra ferma.