La pastisseria industrial, les galetes o les begudes ensucrades desapareixeran per complet dels hospitals

El Govern ha confirmat la seva intenció de retirar els ultraprocessats dels menús infantils, cafeteries i menjadors oberts al públic

26 de novembre de 2025 a les 15:14h

El Ministeri de Drets Socials i Consum ha confirmat que vol retirar els aliments ultraprocessats dels menús infantils als hospitals. Així ho ha avançat aquest dimecres el ministre Pablo Bustinduy en un acte sobre obesitat organitzat pel Ministeri de Sanitat i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons ha explicat, el reial decret que el Govern està preparant sobre alimentació saludable en hospitals i residències inclourà explícitament aquesta mesura, dirigida tant als menús que es donen a infants i adolescents ingressats com a l’oferta de cafeteries i menjadors oberts al públic dins els centres sanitaris.

El text en elaboració establirà criteris mínims de qualitat nutricional i sostenibilitat per a la contractació i adquisició d’aliments en hospitals i residències de gent gran. Això implicarà restringir productes de formulació industrial complexa, amb ingredients molt processats i perfils nutricionals pobres o desequilibrats: snacks salats, pastisseria industrial, galetes, begudes ensucrades o altres productes amb excés de greixos saturats, sucres o sal.

Bustinduy ha defensat que el sector públic ha de liderar la transició cap a entorns alimentaris saludables, i ha assegurat que aquesta iniciativa respon a un “clam social i científic”. “El consum creixent d’aliments ultraprocessats representa una amenaça sistemàtica per a la salut pública, l’equitat i la sostenibilitat ambiental”, ha remarcat.

Segons el Ministeri, la mesura s’alinea amb les recomanacions d’organismes internacionals com l’OMS i UNICEF, que alerten del creixement constant en el consum d’ultraprocessats i del seu impacte negatiu en la salut infantil, el benestar, l’equitat i l’entorn. Amb el nou decret, el Govern pretén avançar cap a menús hospitalaris més saludables i reduir la presència d’aliments que tenen un paper directe en l’augment de l’obesitat i de malalties metabòliques.

Sobre l'autor
Ismael Lobo
Ismael Lobo
Veure biografia
El més llegit