Barcelona suma un nou reconeixement gastronòmic internacional. La pastissera marroquina Chaima Boutkabout, cap d’obrador a la pastisseria L’Atelier Barcelona, ha estat distingida amb el Premi d’Alta Pastisseria Paco Torreblanca pel que el jurat ha definit com “el millor pastís de xocolata del món”.
La seva obra, elaborada sense utilitzar motlles i amb una tècnica completament artesanal, ha convençut un jurat d’autèntic luxe, integrat per figures com Jordi Roca, Martín Berasategui, Oriol Balaguer i Paco i Jacob Torreblanca. Els experts han destacat l’equilibri de textures, l’originalitat de la presentació i la dificultat d’incorporar el toc de whisky fumat que defineix el pastís.
Boutkabout, de 27 anys, ha explicat que la seva creació simula visualment unes onades de fum i la caixa de fusta d’una ampolla de whisky. El procés artesanal, afirma, és també un homenatge al passat de la pastisseria i una aposta per un futur més sostenible: “Fer-lo totalment a mà és la meva manera de contribuir a un futur millor, sense tants plàstics.”
La recepta combina xocolata, nata fumada, arròs i whisky, una proposta que “vol anar una mica més enllà” del que és habitual en la pastisseria contemporània.
Abans d’arribar a L’Atelier, Boutkabout va forjar la seva carrera en restaurants amb estrella Michelin com ABaC, Disfrutar i Koy Shunka. En aquesta segona edició del premi, el segon lloc ha estat per a l’equatorià Steben Gaviño, i el tercer, per a l’hispanoargentí Martín de Luca, també establert a Barcelona.
Amb aquest reconeixement, L’Atelier Barcelona, situat a l’Eixample, es consolida com una de les grans referències internacionals de la pastisseria d’autor.
