La Castanyada continua sent una de les tradicions més estimades de Catalunya, i els panellets en són el símbol més dolç. Enguany, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu una bona campanya, amb vendes que podrien ser similars o lleugerament superiors a les de l’any passat. El motiu, expliquen, és que la festa cau en divendres 31 d’octubre, fet que allargarà les comandes durant tot el cap de setmana.
Tot i aquest bon pronòstic, les pastisseries alerten d’un lleuger encariment dels panellets, que aquest 2025 seran entre un 3% i un 6% més cars. L’augment es deu sobretot a la pujada del preu del pinyó i de l’ametlla, les dues matèries primeres essencials per a l’elaboració tradicional, i també a l’encariment dels costos de producció. Segons el gremi, el preu mitjà de 100 grams de panellets oscil·larà entre els 6 i els 7 euros, i una família de quatre o cinc persones es pot gastar uns 25 euros en aquestes postres típiques.
El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Miquel Zaguirre, destaca que la Castanyada es manté “fermament arrelada” malgrat la creixent popularitat del Halloween. “Hi ha una celebració que està tirant molt fort com és el Halloween, però hem comprovat que no és competència, sinó una festa que s’afegeix a la nostra tradició”, assegura. “Moltes famílies celebren Halloween, i al mateix temps, amb la família, celebren la Castanyada i mengen panellets”, afegeix Zaguirre.
El gremi calcula que la meitat dels panellets venuts seran de pinyó, el gran clàssic i “rei indiscutible” de les safates. Tot i això, els de coco, ametlla o xocolata mantenen una demanda molt alta, juntament amb altres especialitats com els ossos de sant. Darrere d’aquest èxit hi ha també la creativitat dels pastissers, que cada any introdueixen novetats inspirades en el Halloween. “Als pastissers ens agrada innovar dins la tradició. Ara és fàcil trobar panellets amb formes de carabassa o de fantasma, i això agrada molt als més joves”, comenta Zaguirre.
Malgrat les bones perspectives, el president del gremi reconeix que el context econòmic actual suposa un repte. “Tant el pinyó com l’ametlla han patit un increment important de preu. Si hi sumem l’encariment de la llum, el transport i altres costos, és inevitable que el producte final sigui una mica més car”, explica. Tot i això, assegura que els clients continuen fidels a la tradició: “El panellet és un producte molt nostre, i la gent el valora, encara que hagi d’assumir una petita pujada de preu”.
Així doncs, el Gremi de Pastisseria de Barcelona espera una Castanyada optimista, amb bones vendes i establiments plens durant tot el cap de setmana. I malgrat que els fantasmes i les carabasses continuïn guanyant espai als carrers, els panellets de pinyó continuen sent, un any més, els autèntics protagonistes de la festa.