És després d’un llarg dia de treball, quan el cap ens bull, en el moment en què molts es refugien en el menjar o en la beguda a la recerca d’un moment de pau que alleugi l’estrès de la rutina.
Un costum que té en els aliments amb menys valor nutricional al seu gran aliat.
Ho vam veure des de l’inici de la pandèmia i els grans confinaments de març i abril: pizza, patates fregides, hamburgueses, olives, cervesa … per alleujar la tensió d’aquell moment, tots o gairebé tots, vam recórrer a aquest menjar de la qual intentem alliberar-nos per sentir-nos més sans.
Busquem-hi un refugi, un moment de pau que alleugés la nostra ansietat.
¿Ho vam aconseguir? Potser. Però si li digués que contra l’estrès i l’ansietat són més efectius el peix, les verdures i les fruites?
Així ho demostra la ciència. Concretament una innovadora disciplina coneguda com psiquiatria nutricional i que s’encarrega d’analitzar la relació entre la nostra dieta i el benestar mental.
La connexió la marca l’eix intestí-cervell. Com? Al menjar d’una forma més saludable, el nostre intestí estarà més sa, el que suposarà que la producció de neurotransmissors que porta a terme, com la dopamina i la serotonina, i que desemboquen en el nostre cervell, sigui capaç de regular correctament el nostre estat d’ànim i les nostres emocions.
D’aquesta manera som capaços de fer front de millor manera als vaivens del dia a dia i acabar amb l’ansietat i l’estrès d’una manera molt més senzilla i eficaç.
Es tracta, i per això aposta aquesta disciplina mèdica, d’un canvi global en la nostra forma d’alimentar-nos que acabi influint no només en la nostra salut intestinal si no també en la nostra salut cerebral.