L’OMS valida la vacuna de Sinovac contra la covid-19

Aquesta dona als països la garantia que compleix les normes internacionals de seguretat, eficàcia i fabricació

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha validat aquest dimarts el vaccí de Sinovac-CoronaVac contra la covid-19 per a l’ús d’emergència, la qual cosa dona als països la garantia que compleix les normes internacionals de seguretat, eficàcia i fabricació.

“El món necessita desesperadament múltiples vacunes per fer front a l’enorme desigualtat d’accés a tot el planeta. Instem els fabricants a participar en el Mecanisme COVAX, a compartir els seus coneixements i dades i a contribuir a controlar la pandèmia”, ha dit la sots-directora general de l’OMS per a l’Accés a Medicaments, Vacunes i Productes Farmacèutics, Mariângela Simão.

La llista d’ús d’emergència de l’OMS és un requisit previ per subministrar les vacunes del Mecanisme COVAX i l’adquisició internacional de les dosis. També permet als països accelerar la seva pròpia aprovació reglamentària per importar i administrar els vaccins contra la covid-19.

La validació s’ha dut a terme a càrrec del grup d’avaluació de productes, format per experts qualificats d’arreu del món i un grup assessor tècnic (GAT) que ha analitzat els riscos i beneficis per formular una recomanació independent sobre si una vacuna pot entrar a la llista d’ús d’emergència i, en cas afirmatiu, en quines condicions.

En el cas del vaccí Sinovac-CoronaVac, l’avaluació de l’OMS ha inclòs inspeccions ‘in situ’ a les instal·lacions de producció. “Els seus requisits de fàcil emmagatzematge la fan especialment adequada per a entorns amb pocs recursos”, justifica l’organisme internacional.

L’OMS recomana utilitzar la vacuna en adults de 18 anys o més amb un interval de dues a quatre setmanes. Els resultats mostren que en un 51 per cent dels casos es pateix la malaltia de manera asimptomàtica i evita la covid-19 greu i l’hospitalització en el 100 per cent de la població.

L’organisme internacional ja ha inclòs les vacunes de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca-SK Bio, Serum Institute of India, AstraZeneca EU, Janssen, Moderna i Sinopharm en la llista d’ús d’emergència.