La reforma laboral ha reduït el marge de negoci de les empreses de treball temporal (ETT). Amb la temporalitat en mínims històrics, les ETT han tramitat un 40% menys de contractes entre gener i agost d’enguany respecte del mateix període del 2019, segons dades de l’Observatori del Treball del Govern. Fins a l’agost aquestes empreses havien gestionat 301.222 contractes, enfront dels 520.866 d’abans de la pandèmia. Malgrat la davallada que apunten les xifres oficials, la patronal de les ETT, Asempleo, diu que la facturació només ha caigut un 5%. Al seu torn, CCOO i UGT creuen que la temporalitat “hauria de baixar més” i demanen “posar el focus” en els fixos discontinus, que en casos estan substituint els antics contractes d’obra i servei.
La caiguda del número de contractes fets a través d’ETT contrasta amb la xifra global de treballadors, que a Catalunya durant l’últim any ha pujat un 2,8% (+100.636 treballadors), fins als 3,36 milions d’afiliats a l’agost, segons les últimes dades publicades pel Ministeri d’Inclusió Seguretat Social i Migracions. El president de la patronal de les ETT Asempleo, Andreu Cruañas, admet que la nova norma ha provocat una “certa reducció” de les possibilitats de contractació temporal, sobretot per la desaparició dels contractes d’obra i servei, però considera que han de passar dos anys des de l’aplicació de la reforma per “copsar” el seu “veritable impacte”.
La reforma laboral va entrar en vigor l’1 d’abril del 2022 i tenia com a mesura estrella la simplificació dels tipus de contractes en tres: indefinit, temporal i de formació. D’aquesta manera es deia adeu al contracte d’obra i servei, el més utilitzat fins llavors, sobretot per les empreses de treball temporal. En el seu lloc, es va establir la figura del fix discontinu, que els sindicats creuen que ha passat a ser el calaix de sastre de la temporalitat. Les ETT també poden gestionar aquest últim tipus de contracte, tot i el seu caràcter estable.