Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

La crisi del coronavirus dona “més opcions” als ocupes

Professionals, no vulnerables i amb suport de "màfies": el perfil dels ocupes segons els API

La crisi del coronavirus ha donat “més opcions” als ocupes i ha “enquistat” els processos oberts. Aquesta és una de les principals conclusions de la trobada virtual organitzada per l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i del Col•legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona (COAPI) per analitzar aquest fenomen a Catalunya i l’Estat. Els professionals del sector han definit els ocupes actuals com a professionals, col•lectius no vulnerables i amb suport de “màfies”. Davant aquesta situació, les associacions del sector han reclamat “més autoritat” de les “forces d’ordre públic” i un major parc d’habitatge social.

La responsable d’assessoria jurídica de l’AIC i COAPI, Montserrat Junyent, ha assegurat que l’actual crisi ha donat “més opcions” a l’ocupació per la major incidència de les administracions en els contractes arrendataris. “Ha donat una certa impunitat”, ha afirmat.

La directora de mediació de Tecnotramit, Judith Alberich, ha afirmat que la pandèmia “enquistarà” els processos oberts. La directiva ha explicat que durant els tres mesos de confinament es van anul•lar les desocupacions dels immobles i ha destacat la “por” dels grans tenidors a deixar a persones “al carrer” en la situació actual. “Els procediments s’han allargat i hi ha una certa tranquil•litat entre els ocupes”, ha afegit.

Fa uns anys, els ocupes tenien un perfil “antisistema”. Actualment, estan organitzats en associacions o “màfies” i són “més perillosos”, segons els assistents a la trobada. “No estem davant d’ocupes de primera necessitat”, ha assegurat l’arquitecte i administrador de Nou Castor, Manel Roger.

El president de FIABCI Espanya, Ramon Riera, ha assegurat que són persones que no tenen “res a perdre” i compten amb un “suport logístic” d’associacions que els proporcionen contractes falsos o els donen les claus. “El problema és que aquestes associacions estan donant suport al col•lectiu”, ha manifestat Riera.

El magistrat jutge de primera instància de Barcelona i doctor en Dret, Fernando Valdivia, ha assegurat que es tracta d’una “forma de vida” per col•lectius “molt professionals”. “De vulnerabilitat social, realment n’hi ha poca”, ha afegit.

Junyent, ha assegurat que l’ocupació no troba empara en defensa dels col•lectius de vulnerabilitat. La responsable d’assessoria jurídica de l’AIC i COAPI ha explicat que el dret a escollir una residència i el dret a l’habitatge digne són, efectivament, drets de la ciutadania. Tot això, ha mantingut que no es pot donar protecció a una “lesió” a la propietat privada. “No es pot permetre que l’ocupació il•legítima busqui empara a través de conceptes constitucionals i justifiquem actuar al marge de la llei”, ha assegurat.

Junyent ha assegurat que l’ocupació no és un “problema” de la legislació ni els tribunals, sinó que s’ha d’abordar des d’una altra perspectiva. “El problema no està en els jutjats, sinó en la covardia dels polítics que no reconeixen que és un procés antisocial i que lesiona la propietat”, ha coincidit Valdivia.

Davant aquesta situació, el president de FIABCI Espanya ha demanat que les “forces d’ordre públic” tinguin “molta més autoritat”, en referència a la gestió d’altres països europeus, com Alemanya, França o Anglaterra. “En una societat com la nostra, amb un percentatge molt baix d’habitatge social, és més fàcil que passin aquestes coses”, ha afegit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aïllen l’Alberg Sant Anastasi de Lleida per un brot de 25 casos de Covid-19

Notícia següent

L’Escola Municipal de Música de Constantí obre el termini de preinscripció per al curs 2020-2021

Notícies relacionades