Un informe indica que els festivals de fotografia de Catalunya no compten amb un pressupost digne

Avatar photo
Només el 9% dels professionals assegura haver rebut una remuneració econòmica justa, segons un estudi

La majoria dels 35 festivals de fotografia de Catalunya treballen amb un pressupost baix, de poc més de 50.000 euros de mitjana, i en gran mesura dependent del finançament de l’administració pública: un 94% dels ajuntaments, un 77% de la Generalitat i un 71% de les diputacions.

Així es desprèn de l’informe ‘Festivals de fotografia a Catalunya: estat de la qüestió i propostes de millora’, en què també s’indica que els equips de gestió dels festivals són petits, gairebé un 70% amb menys de 10 persones, i en la majoria de casos amb tasques que no impliquen remuneració. Quant als fotògrafs, l’estudi revela que tres quartes parts han rebut propostes per participar-hi sense cobrar. Només un 9% assegura haver rebut una remuneració econòmica justa.

A l’informe s’aprecien diferències en la valoració que fan els equips directius i la que donen els fotògrafs respecte a l’exercici de bones pràctiques als festivals catalans, especialment en qüestions com la realització de contractes o el pagament de despeses de producció.

L’informe proposa accions a curt i mitjà termini, com la creació d’una fórmula per a garantir que els festivals que reben finançament públic paguin honoraris a artistes; una línia d’ajuts destinada a la producció d’obra; l’aprovació d’una llei catalana de mecenatge; fomentar la contractació amb els fotògrafs o denunciar males pràctiques, entre altres.

La mostra de l’informe

L’informe ‘Festivals de fotografia a Catalunya: estat de la qüestió i propostes de millora‘ ha estat elaborat per la periodista Wayra Ficapal, per encàrrec de la Fundació Photographic Social Vision, partint d’una trobada per debatre la qüestió amb més de 50 participants, comptant fotògrafs, gestors culturals, directors de festivals i representants de l’administració.

L’estudi s’ha complementat amb enquestes adreçades a les direccions de festivals i artistes participants, així com amb entrevistes a altres professionals del sector.

L’estudi neix amb l’objectiu d’obtenir una radiografia actualitzada del sector dels festivals de fotografia a Catalunya per propiciar la reflexió sobre l’estat de la qüestió i les accions i els canvis necessaris per a l’exercici de bones pràctiques professionals i l’erradicació de la precarietat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girauta es presentarà a les eleccions europees amb el seu 4t partit polític

Notícia següent

La caserna de la Guàrdia Civil de Vilafranca és patrimoni municipal

Notícies relacionades