Iceta defensa mantenir la monarquia malgrat possibles irregularitats de Joan Carles I

Creu que la taula de negociació aniria millor amb un nou Govern i no en moments "preelectorals"

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha defensat mantenir la monarquia encara que Joan Carles I pugui haver incomplert la llei, ha defensat la presumpció d’innocència i ha anteposat que amb aquest règim s’han donat “els millors 42 anys dels últims tres segles”, encara que titlla d’inacceptable que el rei emèrit pugui haver comès irregularitats.

“Perquè hi hagi un ex-cap de l’Estat que hagi pogut cometre irregularitats o fins i tot delictes hem de canviar de règim? La meva resposta és no”, ha dit aquest diumenge en una entrevista de TV3 recollida per Europa Press.

Per això, encara que es defineix republicà, no és partidari de convocar ara un referèndum sobre monarquia o república, perquè el pacte de 1978 incloïa moltes coses –no només la monarquia– i va posar d’acord gent molt diferent, mentre que ara no creu que es donin les circumstàncies per a un canvi tan gran que susciti tant consens com l’any 1978.

En preguntar-se-li per l’afectació de la polèmica a Felip VI, ha contestat que la responsabilitat de tot delicte és personal, no de l’entorn de qui pugui haver delinquit.

Podem, Cs i ERC
Sobre els aliats del Govern central al Congrés, en preguntar-se-li per l’acostament PSOECs, ha dit que ell és “partidari de mantenir els suports que es van produir en la investidura i, si pot ser, eixamplar-los”.

Quant a la relació PSOE-Podem, ha dit que seria molt bo per a Espanya que es compleixi tot l’acord de govern que van signar.

Respecte a ERC, no va entendre que rebutgés l’estat d’alarma plantejat pel Govern espanyol al Congrés, i “encara menys” va entendre que ERC es queixés aleshores que l’Executiu s’apropés a Cs.

Generalitat
Iceta ha defensat la taula de negociació Govern central-Generalitat, encara que creu que és molt difícil que la part catalana pugui negociar en bones condicions, perquè els dos socis de Govern “s’estan mirant l’un a l’altre, intentant aprofitar errors per treure’n benefici electoral”.

A més, opina que els moments preelectorals no són els millors per a negociacions com aquesta, sinó que “convindria tenir el Govern de Catalunya renovat”.

Iceta candidat
Quant a les eleccions catalanes, afirma que han de convocar-se “com més aviat millor”, perquè creu que el Govern no està a l’alçada i perquè els pronòstics sobre rebrots de coronavirus a dos mesos vista són impossibles.

En preguntar-se-li si serà el candidat del PSC a la Generalitat, ha dit que així ho creu i espera que el seu partit l’elegeixi: “Em penso presentar i crec que em votaran”.

Els presos de l’1-O
Iceta també s’ha referit als condemnats per l’1-O: “El que no accepto és que algú digui que són a la presó per culpa nostra”, encara que els ha desitjat el millor.

Ha al·legat precisament que hagués volgut que no passés: “Ens vam distingir per advertir i per intentar evitar” els fets que van portar a les condemnes, ha afegit.

I sobre el sumari del ‘cas 3%’, ha dit que “aquest cas no parla d’una o dues persones. Apunta a un comportament estructural d’apropiació indeguda de manera sistemàtica en benefici d’una força política”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus amplia l’oferta d’aparcaments alternatius gratuïts

Notícia següent

Alejandro Fernández rebutja una candidatura amb Cs que inclogui el PSC

Notícies relacionades