En un moviment que busca transformar profundament l’atenció a la infància i l’adolescència, el Govern de Catalunya ha anunciat la supressió de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), segons ha informat ACN. A partir del 3 de juny, s’estrenarà una nova Direcció General de Prevenció i Protecció de la Infància i l’Adolescència, que se centrarà principalment en la prevenció, deixant de gestionar contractacions i prestacions.
Aquesta nova etapa ve acompanyada de la incorporació progressiva de 300 professionals especialitzats fins al 2027, amb l’objectiu d’oferir una atenció amb més qualitat i adaptada a les necessitats dels infants i joves.
No obstant això, aquesta reforma ha generat opinions diverses. El Col·lectiu d’Educadores i Educadors dels centres propis de la DGAIA ha reclamat que abans de fer canvis radicals, s’actualitzi i compleixi la normativa existent, ja que actualment hi ha nombroses disfuncions i incompliments en els centres, com la manca de personal, la sobreocupació i la manca de recursos especialitzats per a joves amb problemes de salut mental o addiccions.
Els professionals també han expressat preocupació per l’augment de recursos externalitzats i la manca de supervisió pública, així com per la saturació dels centres i la manca d’estabilitat per als infants i adolescents en acolliment. A més, han reclamat una participació més activa en el procés de refundació de la DGAIA, per garantir que els canvis responguin a les necessitats reals del sector.
El Govern, per la seva banda, defensa que aquesta nova direcció i la incorporació de més professionals són passos importants per millorar la qualitat de l’atenció i posar l’èmfasi en la prevenció, amb la intenció de protegir millor els drets dels infants i adolescents.