El Govern ha aprovat aquest matí el pla territorial sectorial d’habitatge a Catalunya. Ho ha anunciat la portaveu de l’executiu, Sílvia Paneque, després de la celebració del consell executiu. Amb aquest decret el govern torna a fixar aquest àmbit com a política estructural, després que el president de la Generalitat, Salvador Illa, anunciés fa dues setmanes 50.000 pisos públics de cara al 2030, acompanyats d’una inversió anual de 1.100 milions d’euros. En tot cas, aquest pla territorial sectorial fixa el focus sobre un objectiu concret: que d’aquí vint anys, les zones especialment tensionades reservin un 15% del parc d’habitatge destinat a les polítiques socials. Concretament, un 9% d’aquests pisos hauran de ser de lloguer. Tal com ha anunciat Paneque, de moment al pla s’han adherit els 140 municipis que es van declarar com a zona tensionada en un primer moment – ara en són 131 més – . No obstant això, el full s’anirà revisant per tal d’incorporar noves zones segons convingui.
El Govern fa un pas més sobre la matèria d’habitatge. El nou pla aprovat avui per l’executiu es vincula directament amb la llei del 2007, que després de més de 15 anys es reactiva per fer front a l’emergència habitacional que travessa Catalunya. Tal com ha expressat Paneque, aquest nou decret pretén emmarcar-se dins dels estàndards europeus. “Aquest pla vol assegurar l’accés l’habitatge de la classe mitjana treballadora a un preu raonable”, ha mencionat la portaveu del govern.
Col·laboració amb les administracions locals
El pla territorial sectorial està previst que es pugui revisar de forma quinquennal. A més, Paneque ha subratllat la importància de desplegar-lo amb ‘col·laboració de les administracions locals’. Segons calcula el govern, d’aquí 20 anys les unitats familiars a Catalunya hauran crescut considerablement. Concretament, mig milió més. La portaveu també ha dit que la idea és que els pisos tinguin entre 80 i 120 metres quadrats, així com un preu ‘raonable’.