El servei militar obligatori va marcar a diverses generacions de joves i després de decretar la seva eliminació el 1996, moltes històries van quedar amagades. Aquesta nit, el programa ‘Sense ficció‘ de 3Cat traurà a la llum el programa ‘Et faran un home‘, on es parlarà sobre la violència que van patir diferents joves durant la Transició a la ‘mili’.
Per alguns joves que van formar-se a la ‘mili‘ va ser una època que recorden com una meravellosa etapa, però per altres va significar una autèntica tortura. El programa repassarà els testimonis de 10 persones que van patir cops, crits, pallisses, insults, tortures i fins i tot violacions per part dels seus superiors.
El servei militar obligatori va marcar la vida de molts joves
Tot i que el Pacte del Majestic entre Aznar i Jordi Pujol va desencadenar l’eliminació de la mili, aquesta encara continua molt present als nostres dies. Pares i avis recorden i expliquen aquesta etapa a les generacions més joves, però hi ha un altre grup molt abundant que l’amaga pels abusos que van patir.
La investigació del documental es va iniciar per un cas de la Companyia d’Esquiadors i Escaladors de Vielha, on han aconseguit quatre testimonis. En aquesta ocasió, els caps torturaven i agredien als soldats més nous sota la protecció dels comandaments, els qui no van actuar per aturar els actes.
Com aquest episodi hi ha desenes arreu d’Espanya i altres dels protagonistes del documental ‘Et faran un home‘ explicaran les seves experiències a Canàries, Melilla o Bétera.
🔴 “Et faran un home”, aquesta nit al @senseficcio
El documental estapa els abusos i la violència sistemàtica que patien alguns dels qui van fer la mili #ElsMatins3Cat #EtFaranUnHome3Cat
▶ https://t.co/V2FrF4mKxv pic.twitter.com/v1nPVp3ob7
— Els matins TV3 (@elsmatins) December 3, 2024
Més de 25 testimonis han assegurat ser víctimes d’actes violents a la ‘mili’
Tot i que el programa ‘Sense ficció‘ mostrarà 10 testimonis, en total són 25 els homes que han compartit les seves experiències. Tots tenen entre 55 i 65 anys i han explicat amb pèls i senyals les diferents pràctiques violentes que van patir durant el seu servei a la dècada dels 80 i 90.
Tot i l’arribada de la democràcia, el servei militar obligatori no va aturar i l’exèrcit encara aplicava pràctiques més pròpies de la dictadura. Per això, alguns testimonis afegeixen que moltes de les agressions es produïen quan els responsables estaven sota els efectes de l’alcohol.
Des del programa han confirmat que obriran una bústia de denúncia per fomentar que els homes que no van denunciar puguin explicar la seva versió. Molts no van denunciar quan van succeir els fets i uns altres no van poder aguantar aquest abús i van optar pel suïcidi i altres alteratives que van perjudicar la seva salut física i mental. Aquesta nit, coneixerem alguns dels testimonis, però aquests seran solament una mostra del que van patir molts joves al servei militar obligatori i que es va amagar durant la Transició.