Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

És la sensació de total impunitat el principal causant de la violència a Catalunya?

Avatar photo

L’augment desorbitat de crims violents a Catalunya, i la constant sensació d’impunitat total entre la població a les xarxes socials està provocant un efecte crida entre els criminals? Qui ha de ser responsabilitzat per aquesta situació? Hem de seguir normalitzant el fet de tenir por de caminar per segons quines zones de la nostra ciutat i sempre pendents de l’horari?

L’estadística indica que a Catalunya han augmentat un 23,8% els delictes contra la llibertat sexual, passant de 2.292 en els primers nou mesos del 2019 a 2.839 en el mateix període del 2022. A més, comparant anys, les agressions sexuals han pujat un 30%, passant de 419 a 545, mentre que la resta de delictes sexuals, com els abusos, van créixer un 22,4%, en passar de 1.873 el 2019 a 2.294 el 2022. També pugen a Catalunya altres delictes violents com les lesions i les baralles, un 21, 68%, de 2.523-3.070, i els intents d’homicidi o assassinats, de 142 a 154.

El passat 2022 les denúncies per delictes contra les persones –que inclouen fets tan dispars com les agressions sexuals, amenaces o lesions–, per exemple, van augmentar, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya. Les denúncies per violència sexual, en concret, van crèixer un 25% i particularment ho van fer les que es van presentar contra agressors que eren menors d’edat. “Els ciutadans ens truquen més ara que abans, hi ha més crispació al carrer, no és una cosa exclusiva dels joves”, explica un comissari dels Mossos.

Certament, la imatge dels cossos policials anunciant a les xarxes socials la detenció de criminals, que després la població descobreix que han estat alliberats de comissaria en menys de 24 hores no ajuda gaire a la seva credibilitat. Un fet que preocupa i molt, i resta credibilitat també al sistema judicial espanyol, i més després de la rebaixa de penes d’aquest 2023.

Els mitjans, conjuntament amb els cossos policials, tampoc col·laboren gaire a la situació jugant a conveniència amb els fets i les dades, oblidant que la violència és violència independentment de qui la perpetri. Mentre que els crims comesos per ciutadans espanyols tenen tots els altaveus mediàtics i es faciliten les dades personals i fotos dels agressors, els perpetrats per criminals d’origen estranger se silencien o es tracten com a fets de menys rellevància, i fins i tot se n’amaguen les dades o no es fan públiques, com així assegurava ElNacional.cat, “els Mossos d’Esquadra, per un acord amb el Col·legi de Periodistes, no facilita de manera oficial les nacionalitats dels detinguts des de fa un any per evitar promoure el racisme”.

 

L’ús d’espases, ganivets i altres armes blanques es dispara

Sortir de casa amb un ganivet com el que pot contenir una navalla suïssa no està prohibit a Espanya si el full fa menys d’11 centímetres. Sí que ho està, per contra, si supera aquesta dimensió o és una arma blanca de fàcil ocultació, dissenyada per passar desapercebuda. Als controls que duen a terme els policies, tant els Mossos en entorns d’oci nocturn, cada cop apareixen més d’aquestes armes a les butxaques de joves. “Ens diuen que anem amb compte quan hem d’identificar i escorcollar perquè en segons quins perfils cada vegada és més freqüent que a sobre trobis una navalla”, afegeix un agent que treballava al districte de Ciutat Vella.

El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, en declaracions a RAC1, va reconèixer que “és un fenomen que preocupa”. “Des de principis d’any, el cos municipal ha fet més de 1.700 intervencions d’objectes contundents i armes.

 

Barcelona, capital dels atracaments amb ultraviolència

Barcelona va tornar a ser la ciutat amb més robatoris amb ultraviolència i intimidació a tot el territori espanyol, segons les dades facilitades pel Ministeri de l’Interior, les quals apuntaven que fins al tercer trimestre del 2022 es van comptabilitzar un total de 9.641 casos, fet que va suposar un augment del 30,7% respecte al mateix període de l’any 2021.

La BBC, ‘Der Spiegel’ i ‘Frankfurter Allgemeine’ han alertat aquests últims anys de l'”onada de crims” a Barcelona. Els mitjans ressenyen els atracaments amb violència als turistes i bategen la capital catalana com la “ciutat del crim”.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Atraca a punta de pistola a 4 benzineres de Tarragona en 48 hores

Notícia següent

Mor un motorista de 44 anys en un xoc amb un cotxe a la C-32 a Sant Pere de Ribes

Notícies relacionades