Els vacunats poden donar positiu en una PCR?

La vacunació a Catalunya no s’atura i ja s’han superat els tres milions de persones vacunades amb pauta completa, fet que suposa gairebé el 50% de la població diana (majors de 16 anys). Els contagis, però, tampoc s’aturen, sobretot entre els joves.

Amb l’obertura de la vacunació a la franja d’entre 16 i 29 anys, ara per ara hi ha molta gent vacunada amb una sola dosi.

L’augment de contagis ha comportat que s’hagi incrementat també la quantitat de proves PCR i tests d’antígens -mentre les clíniques privades intenten fer l’agost- que es fan als contactes estrets. Ara bé, haver-me vacunat pot fer que doni positiu en una prova Covid?

No. Cap de les quatre vacunes aprovades per l’EMA inocula el virus sencer i actiu. Això, dit d’una altra manera, vol dir que és incapaç d’infectar les cèl·lules o replicar-se perquè només s’hi expressa una proteïna viral del Sars-CoV-2. Si s’està vacunat amb les vacunes xineses Sinopharm o Sinovac, que sí que consisteixen en el virus sencer, tampoc es pot donar positiu perquè aquest està inactivat i no pot infectar.

Per tant, tot i que sí que podem donar positiu en una prova serològica, que mesura anticossos, no és possible donar positiu en una prova diagnòstica que detecta presència de virus en vies respiratòries. És el cas de les PCR o els tests d’antígens ràpids.