Els ajuntaments dels comuns no cediran els seus romanents al govern espanyol

Catalunya en Comú considera "un greu error" l'aposta d'Hisenda i creu que "vulnera" l'autonomia municipal

Catalunya en Comú ha decidit que els ajuntaments governats per la seva formació no cediran els seus romanents al govern espanyol, en contra del que proposava l’acord entre Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Segons els comuns, aquests estalvis es destinaran a “la reconstrucció social i econòmica” de les ciutats que governen i emplaçaran a fer el mateix a la resta d’ajuntaments. Catalunya en Comú considera “un greu error” la proposta d’Hisenda perquè “vulnera” l’autonomia municipal i “limita el rol dels ajuntaments a fer de financera de l’Estat”.
La formació, que ja ha avançat que votarà en contra del decret quan es voti la convalidació al Congrés dels Diputats, ha apuntat que ara és moment “d’enfortir” l’autonomia dels consistoris i “facilitar als governs locals la possibilitat de governar els seus recursos”.

Per als comuns cal modificar la llei d’estabilitat pressupostària, impulsada pel PP, perquè “erosiona la facultat dels ajuntaments d’incidir en la transformació de les ciutats, vulnera l’autonomia i segresta les hisendes locals”. De fet, han explicat que estan preparant una moció per presentar als plens que demani derogar aquesta norma.

A més, l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, defensa que els ajuntaments necessiten més finançament per sortir de la crisi. “Ens cal major autonomia i capacitat, més enllà de l’ús dels romanents, perquè som l’administració més propera a les persones i hem demostrat que també som la més eficaç”, assegura.