Els ajuntaments tindran més temps per justificar les ajudes per adaptar-se al canvi climàtic

Els ens locals disposaran d'un 90% de bestreta per assegurar l'execució de les actuacions

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha prorrogat el termini d’execució de la convocatòria de subvencions per al desenvolupament d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic per part dels ens locals de Catalunya. El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dimarts la resolució per ampliar aquest termini, inicialment previst per al 31 d’octubre de 2020, fins al 30 de juny de 2021. A més, el Departament concedirà d’ofici als ens locals beneficiats una bestreta del 90% de l’import de la subvenció. La pròrroga vol garantir que els ens locals beneficiaris de les subvencions no es vegin perjudicats pel context generat per la covid-19 en l’execució i justificació de les actuacions subvencionades.

De les 102 sol·licituds, 46 han estat atorgades; 32 ens locals n’han desistit; 17 no han pogut ser subvencionades per haver-se esgotat el pressupost d’1 milió d’euros, i 7 han estat inadmeses. Les 46 subvencions atorgades corresponen a 42 ajuntaments i 2 consells comarcals.

El 95% de les actuacions subvencionades correspon a actuacions de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle en l’àmbit de la mobilitat i de reducció de la vulnerabilitat en la gestió de l’aigua. El 5% restant correspon a actuacions d’esmorteïment dels impactes de les illes de calor urbanes i a instal·lacions de producció d’energia geotèrmica.

Així, per destacar algunes actuacions concretes, hi ha des de l’adquisició de vehicles elèctrics, passant per la millora en l’eficiència de les xarxes de distribució d’aigua potable, la redacció de plans de sequera o l’esmorteïment de l’illa de calor urbana en els patis de les escoles municipals.