El preu de la llum marca el dissabte més car de la història

El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista aconsegueix aquest dissabte els 306,33 euros el megavat hora (MWh), xifra que suposa que serà el dissabte més car de la història i el segon màxim registre fins avui.

D’aquesta manera, el preu de la llum es manté per sobre de la cota dels 300 euros per tercer dia consecutiu, malgrat el lleuger descens de la cotització (-0,92%) –cosa habitual els caps de setmana per la caiguda de la demanda– en comparació amb la d’aquest divendres, 17 de desembre, que es va registrar el màxim valor de la sèrie històrica amb 309,2 euros/MWh.

L’encariment de la llum és del 27,88% si es compara amb el mateix dia de fa una setmana, mentre que puja un 523,8% en comparació amb el 18 de desembre del 2020, és a dir, s’ha multiplicat per més de sis.

El preu màxim de la llum aquest dissabte serà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 342,03 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 265,77 euros entre les 05.00 i les 06.00 hores, segons les dades que ha publicat l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) i que ha recollit Europa Press.

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure.

L’encariment en els últims mesos al mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas als mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), en màxims històrics aquest any.

DESEMBRE JA SUPERA ELS 200 EUROS/MWH DE MITJANA

Desembre va començar sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d’alguns dies fins a uns 100 euros/MWh i amb certs repunts que superen àmpliament la cota dels 200 euros/MWh i ara dels 300 euros/MWh.

No obstant això, des del 9 de desembre el preu de la llum no ha baixat dels 200 euros i en l’última setmana s’ha disparat, situant el preu mitjà mensual en 235 euros, és a dir, 35 euros més que el passat octubre, el mes amb la mitjana més cara fins avui.

RÈCORD EN LA FACTURA DE DESEMBRE

Segons una anàlisi de Facua-Consumidors en Acció, si es mantenen les mateixes tarifes la resta del mes, l’última factura de l’any aconseguiria els 134,45 euros per a l’usuari mitjà, un 94,1% per sobre dels 69,28 euros del desembre del 2020.

El rebut de l’usuari mitjà aquest any ha augmentat un 15,1% pel que fa al 2018. Així, davant els 77,18 euros de fa tres anys, la factura mitjana mensual arriba ja als 90,87 euros. No obstant això, el Govern central continua confiant que aquest any els habitatges acabin pagant el mateix que al 2018.

“La factura elèctrica de desembre hauria de ser negativa perquè el president Sánchez i la ministra Ribera complissin la promesa que aquest any els consumidors pagaran el mateix que al 2018 quan es descompti l’IPC. Així, perquè s’aconseguís aquest objectiu, un usuari mitjà hauria de rebre una factura en què la companyia li tornés 12 euros quan acabi aquest mes”, assenyala el secretari general de Facua, Rubén Sánchez.

Fins ara, el paquet de rebaixes fiscals que va aprovar el Govern central contempla la baixada del 21% al 10% de l’IVA, la suspensió de l’impost de generació al 7% que paguen les empreses, i la rebaixa de l’impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal.