Diumenge, 18 de maig de 2025
És notícia

17 de maig: Catalunya denuncia l’augment de l’LGTBI-fòbia en una jornada clau per la visibilització i els drets del col·lectiu

Avatar photo
L’Observatori Contra l’Homofòbia alerta d’un augment del 22,5% i denuncia la persistència de l’odi tot i els avanços socials i legals

Aquest 17 de maig, Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, Catalunya es desperta amb una dada alarmant: ja s’han registrat 125 incidències per LGTBI-fòbia des de l’1 de gener de 2025, segons ha informat l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH). Aquesta xifra suposa un increment del 22,5% respecte al mateix període de l’any anterior i s’afegeix al rècord històric del 2024, que va tancar amb 318 casos, la xifra més alta des que es recullen dades.

L’informe constata que la violència contra el col·lectiu LGTBIQ+ no només no disminueix, sinó que es multiplica i es diversifica. La via pública continua sent l’escenari més perillós, seguida d’internet i xarxes socials, i de l’àmbit laboral, tot i que també es detecten casos rellevants en l’entorn familiar i  en l’oci nocturn.

Pel que fa a les víctimes, un terç de les discriminacions han estat dirigides a homes gais (41 casos), seguits pel col·lectiu trans (39 casos) i els atacs generalistes contra persones LGTBIQ+ (15 casos).

La UE reforça la lluita contra l’LGTBI-fòbia

Coincidint amb la jornada internacional, el Consell de la Unió Europea ha fet públic un comunicat on expressa la seva preocupació per les violacions dels drets humans motivades per l’orientació sexual o la identitat de gènere.

Els estats membres fan una crida global a derogar les lleis discriminatòries, combatre els discursos d’odi i garantir la igualtat real.

La Comissió Europea també ha anunciat que proposarà a finals d’any una estratègia actualitzada sobre igualtat LGTBIQ, que inclourà la prohibició de les “teràpies de conversió”, pràctiques encara vigents en alguns països.

Catalunya, un país aparentment segur, però amb una realitat hostil

Malgrat la imatge de país tolerant, l’OCH adverteix que l’odi es manté latent i adopta noves formes. L’LGTBI-fòbia penetra espais públics, àmbits privats i serveis essencials.

Els estudis reflecteixen que les persones trans, no binàries i bisexuals pateixen formes específiques de violència: des de l’exclusió sanitària i laboral, fins al sensellarisme.

La discriminació no només es manifesta amb insults o cops. El rebuig sistemàtic, l’incompliment dels protocols institucionals, o la impunitat en l’oci nocturn, generen un estat d’alerta constant que afecta greument la salut mental.

Un 17M per no callar

El 17 de maig, declarat Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Bifòbia, la Transfòbia i la Interfòbia, commemora la data en què l’Organització Mundial de la Salut va despatologitzar l’homosexualitat (1990).

Des del 2005, es celebra arreu del món com una jornada de reivindicació, denúncia i memòria. Aquest any, el clam és clar: la igualtat legal no és suficient si la realitat continua sent hostil.

Més de 130 països i institucions com l’ONU o el Parlament Europeu reconeixen la data, però a dia d’avui, ser LGTBIQ+ encara pot costar drets, llibertats i fins i tot la vida.

Avui, 17 de maig, Catalunya alça la veu. De fet, hi ha convocades diverses protestes i mobilitzacions arreu del país per visibilitzar la jornada i la lluita d’avui, i de cada dia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La CEA no veu aplicable una possible reducció de la jornada laboral

Notícia següent

Un vigilant de seguretat roba material a empreses i el revèn a botigues de segona mà

Notícies relacionades