El preu de la llum arribarà als 320 euros/MWh

El preu es desboca aquest dijous, un 26% més que l'últim rècord

El preu mig diari de l’electricitat en el mercat majorista aconseguirà aquest dijous els 288,53 euros, un preu que bat tots els rècords registrats fins ara, posicionant-se fins i tot un 26% per sobre de l’últim preu més alt fins ara, el d’aquest dimecres, de 228,59 euros.

Després de concloure setembre amb un preu mig rècord, octubre ja ha registrat els quatre preus més alts vists fins ara en només set jornades, i la tendència segueix a l’alça amb aquest nou registre, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollits per Europa Press.

Aquest dijous, el preu pujarà un 52% respecte a fa una setmana, quan el preu de l’electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 189,8 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l’electricitat augmenta un 570%, és a dir, gairebé set vegades més que els 43 euros que es registraven llavors.

El preu més alt d’aquest dijous es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan aconseguirà els 319,03 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores, amb 249,08 euros/MWh.

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l’energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics.

No obstant això, el Govern ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, en rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà en les factures dels consumidors.

Així i tot, en tractar-se d’un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d’energia podria traslladar-se a la indústria, podent causar pressions en la seva activitat o la translació dels preus als consumidors.

La reducció de l’IVA al 10%, la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l’electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d’euros per part de les elèctriques procedent dels denominats ‘beneficis caiguts del cel’, són algunes de les mesures escomeses pel Govern espanyol.

En qualsevol cas, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit l’Executiu, seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins a març de l’any que ve, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguin. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l’alça en el mercat majorista.