Prova pilot de gestió intel·ligent de l’enllumenat públic al barri de l’Eixample de Girona

La programació automatitzada permetrà controlar aspectes com la intensitat o la tipologia de llum en diversos fanals

L’Ajuntament de Girona ha engegat una prova pilot al barri de l’Eixample per fer una gestió intel•ligent de l’enllumenat públic. L’actuació implicarà la substitució de sis lluminàries del carrer Figuerola, entre l’avinguda Ramon Folch i Bonastruc de Porta, per punts de llum LED, intel•ligents que es gestionaran de forma individualitzada.
El control es podrà fer gràcies a la programació automatitzada. A partir d’aquest sistema, no només serà possible regular l’obertura i tancament dels fanals per circumstàncies determinades, com la llum ambiental, sinó que també es podran ajustar aspectes com el nivell d’intensitat de cada punt o, en casos concrets, variar el tipus de llum emesa.
A més, el pla pilot preveu la instal•lació d’una càmera amb funció exclusivament analítica, que permetrà la detecció anònima de persones o vehicles a la via. D’aquesta manera, es podria regular també la intensitat de cada punt de llum quan s’apropés un vehicle o hi haguessin ciutadans passejant pel carrer.

D’altra banda, la prova contribuirà a la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, disminuir la despesa energètica municipal i millorar la qualitat ambiental al carrer.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, afirma que “Girona ha d’estar al capdavant de l’ús de la tecnologia per millorar la gestió de la ciutat”. “Confiem que aquesta prova pilot sigui positiva, de manera que el sistema de punts LED intel•ligents sigui extrapolable al conjunt de la via pública, amb els avenços que això comportaria en qüestions de seguretat i eficiència energètica”, afegeix.

La prova pilot està liderada per la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial de l’Ajuntament de Girona (UMAT), en el marc del projecte Girona Ciutat Intel·ligent, i té una durada prevista d’onze mesos.