El Parlament debat aquest divendres la marxa del Rei emèrit en un ple extraordinari

Va ser demanat per Torra i cada grup podrà presentar dues propostes de resolució

El Parlament celebra aquest divendres un ple extraordinari des de les 11 per debatre “la situació política creada per la crisi de la monarquia espanyola” després de la marxa del Rei emèrit, com va sol·licitar el president de la Generalitat, Quim Torra.

El ple, de nou de manera reduïda pel coronavirus, començarà amb la intervenció sense límit de temps del cap de l’Executiu català i a continuació intervindran els grups parlamentaris, que tindran 30 minuts cadascun, excepte els subgrups de la CUP i el PP, que en tindran 15.

La sessió se suspendrà sobre les 14.00, després dels torns de l’oposició, i es reprendrà amb la intervenció d’ERC i JxCat; i si Torra o els membres del Govern responen, s’obrirà un torn de rèplica.

En acabar el debat, es tornarà a suspendre la sessió i s’obrirà un termini fins a les 18.00 perquè els grups puguin presentar les propostes de resolució –dues cadascun–, que podran transaccionar fins a una hora més tard.

A les 20.00 s’obrirà el debat perquè els grups exposin les seves propostes i es votaran les resolucions.

La Cambra ja ha aprovat en diverses ocasions propostes de resolució contra la monarquia i demanant l’abdicació del Rei Felip VI, i en algunes ocasions han estat tombades pel Tribunal Constitucional (TC).

De fet, en l’últim ple del període de sessions el 21 de juliol el Parlament ja va reclamar l’abdicació de Felip VI, pel seu paper en l’aplicació del 155 l’any 2017.

DIPUTACIÓ PERMANENT

El debat sobre la monarquia es durà a terme en un ple extraordinari perquè ha estat sol·licitat pel president, però abans que comenci, a les 9.00, es reunirà la Diputació Permanent –l’òrgan que regula l’activitat parlamentària entre períodes de sessions– per tractar altres qüestions.

En l’ordre del dia consta la votació per validar o derogar el decret llei del Govern 28/2020 que modifica la renda garantida de ciutadania (RGC) per adaptar-la a l’Ingrés Mínim Vital (IMV), i també es votarà una sol·licitud de Cs perquè Torra comparegui per explicar els motius de la seva absència en la Conferència de Presidents de la setmana passada.

A més, es votaran les compareixences del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i del conseller d’Educació, Josep Bargalló, sobre les targetes menjador, compareixences a petició de Cs, PSC i comuns.