El 25% dels catalans majors de 15 anys fuma

El 7,7% de la població assegura estar exposada al fum ambiental de les cigarretes a la llar

Persona fumadora. Imatge pròpia

A Catalunya, el 24,6% de la població de 15 anys i més fuma, segons l’Enquesta de Salut. El percentatge és major entre els homes (27,8%) que entre les dones (21,3%). A més, el 7,7% declara estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (5,6% dels homes no fumadors i 9,6% de les dones no fumadores). El consum és superior entre els menors de 65 anys i entre qui té estudis secundaris. Es calcula que 1,5 milions de catalans fumen.

El Departament de Salut ha donat a conèixer aquestes dades en el context de ‘La Setmana sense Fum’. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Enguany, en plena pandèmia, el lema és ‘Deixar de fumar, la teva altra vacuna’.

Baixada de la venda de cigarretes

Segons dades del Comissionat per al Mercat de Tabacs, la venda de cigarretes va experimentar una forta reducció l’any passat, associat a la pandèmia i els efectes sobre el turisme. En canvi, les venes de picadura de tabac van continuar la seva tendència creixent.
L’any passat van deixar de fumar 26.444 persones ateses pels equips d’atenció primària i 5.583 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats. L’Agència de Salut Pública facilita l’accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb especials necessitats, com aquelles que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, la que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. L’any passat es van distribuir de forma gratuïta 241 tractaments complets.

D’altra banda, l’any passat es van fer 4.520 inspeccions del compliment de la normativa de tabac i es van tramitar 63 denúncies de possibles infraccions. Com a resultat, van ser incoats 196 expedients, que s’han resolt amb sancions en 138 casos.
D’altra banda, un 22,4% de la població de 15 anys i més de Catalunya es declarava ex fumadora -el 15,7% dones i el 29,4% entre homes-.

La major part dels fumadors ha rebut consells dels professionals