Catalunya va viure un dels desembres més càlids de les últimes dècades

Avatar photo

L'Observatori Fabra de Barcelona registra el desembre més càlid

Catalunya ha viscut un dels desembres més càlids de les últimes dècades, sent càlid en gran part del territori i molt càlid en zones de la depressió central i punts del litoral i el prelitoral, segons ha informat aquest dilluns el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) en un comunicat.

Segons les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades, aquest desembre de 2022 és el més càlid de la sèrie en una quarta part d’elles, situades sobretot al prelitoral, punts del litoral, zones de l’interior i fins i tot algunes valls dels Pirineus.

En general, no obstant això, al Pirineu, Ponent (Lleida), l’Empordà (Girona) i Terres de l’Ebre (Tarragona) s’han viscut desembres més càlids, sent el més recent el del 2019, que va ser equiparable al d’aquest any.

D’altra banda, en cotes altes hi ha hagut diversos desembre anticiclònics que han resultat més càlids, els de 2021, 2019, 2018, 2016 i sobretot el de 2015.

A l’Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des del 2013, el desembre ha estat el més càlid, junt amb el de 2012, amb 12,6 graus centígrads, amb una anomalia de +3,9 graus respecte al període de referència 1961-1990, i a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes (Tarragona), amb dades des del 1905, la temperatura mitjana ha estat de 12,5 graus, el cinquè més càlid –va ser 12,8 graus en 1953–.

La primera part del mes es va caracteritzar pel pas de pertorbacions d’origen atlàntic que van afectar la part occidental de Catalunya, i a partir del 18 es va situar al Mediterrani, inhibint el pas de baixes procedents de l’oest i afavorint un flux del sud-oest que va disparar la temperatura.

Ha estat un desembre plujós o molt plujós en àmplies zones de la plana de Lleida, i a la resta ha estat normal en la part occidental de la depressió central, sec al litoral, prelitoral i el terç nord del territori, i molt sec a la vessant nord del Pirineus occidental, la Garrotxa i el delta de l’Ebre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un incendi destrueix totalment una nau a Ulldecona

Notícia següent

La Guàrdia Urbana de Figueres posa 5.490 denúncies durant el 2022

Notícies relacionades