Descobreix que té dues esfinx de l’Antic Egipte al seu jardí

Els propietaris les van adquirir per uns centenars d'euros

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

La casa britànica de subhastes Mander Auctioneers va vendre dissabte passat dues estàtues amb forma d’esfinx que havia adquirit d’una família del comtat de Suffolk, que no sospitava el seu veritable valor. La família es va posar en contacte amb l’entitat per a desfer-se d’algunes pertinences del seu antic habitatge en el curs d’una mudança, i entre els objectes figuraven aquestes dues estàtues que decoraven el seu jardí, va relatar als mitjans locals el subastador James Mander.

Mander Auctioneers va estimar que les esfinx eren “models per a jardí del segle XIX tallats en pedra” i va fixar el preu inicial del lot en entre 300 i 500 lliures esterlines (354 i 591 euros). No obstant això, durant la subhasta va descobrir que eren molt més valuosos, ja que, efectivament, no eren una mera rèplica i pertanyien a l’època d’Antic Egipte.

Els seus col·legues d’una altra casa de subhastes es van adonar de la veritable antiguitat del lot i el van comprar per 195.000 lliures esterlines (230.720 euros), una suma 500 vegades major que el preu inicial. El nom del comprador no es revela, però se sap que és una entitat internacional.

Les esfinx, de més d’un metre de llarg, no es trobaven en bon estat, i, a més, havien estat reparades amb formigó pels seus últims amos, que van tractar de completar així la part que faltava sota el cap d’una de les estàtues.

La família, que les va tenir tot aquest temps al seu jardí, va contar que les havia comprat fa uns 15 anys per diversos centenars de lliures esterlines en Anglia Oriental, sense sospitar que eren esfinxs egípcies.

“Va haver-hi una mica d’interès abans de la subhasta durant la vista prèvia, però, realment, no teníem cap indicació del seu valor fins que va començar la subhasta”, va confessar Mander.