Demostren els beneficis de la vitamina D en la prevenció del càncer colorectal

De caràcter multicèntric i emmarcat dins del projecte PREDIMED, l'estudi ha comptat amb la participació de més de 7.000 pacients d'entre 55 i 80 anys

Càncer colorectal. Imatge d'arxiu

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili liderada pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó i investigador de l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili, en col·laboració amb investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA), que desenvolupen la seva activitat a l’Hospital Universitari Verge de la Victòria, han publicat nous avanços emmarcats dins de l’estudi Prevenció amb Dieta Mediterrània (PREDIMED).

Es tracta d’un assaig clínic nutricional, multicèntric i al·loritzat per a la prevenció primària de malalties cardiovasculars prenent com a patró els beneficis de l’alimentació mediterrània.

Gràcies a la col·laboració entre tots dos grups de recerca, tots dos membres del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn), dependent de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), han permès demostrar, per primera vegada, una associació inversa entre la ingesta de vitamina D en la dieta i el risc de patir amb el temps càncer colorectal en individus que viuen en zones de l’àrea mediterrània amb edat avançades i, que a més, tenen alt risc de desenvolupar algun tipus de malaltia cardiovascular.

Per a dur a terme l’estudi publicat en la revista científica ‘European Journal of Nutrition’, aquest equip investigador ha avaluat a més de 7.000 participants de l’estudi PREDIMED, homes i dones, d’entre 50 i 80 anys sense càncer colorectal a l’inici de l’estudi PREDIMED. Durant un període de seguiment mitjà de sis anys es va avaluar la relació entre el consum de vitamina D i el risc de patir càncer. Els resultats van concloure que una major ingesta d’aquesta mena de vitamina es va associar significativament amb un menor risc de desenvolupar càncer colorectal en persones que tenien una alta probabilitat de desenvolupar alguna malaltia cardiovascular.

El catedràtic Salas-Salvadó de la Universitat Rovira i Virgili apunta que “aquest estudi marca un abans i un després en aquest camp, ja que cada vegada tenim més evidències que el consum de vitamina D en quantitats adequades, a través de diferents mecanismes podria prevenir el càncer colorectal tant en persones sanes com en persones d’alt risc cardiovascular.”

L’investigador responsable del grup ‘Endocrinologia cel·lular i molecular, Manuel *Macías-Gonzalez, ha assenyalat que el treball suposa una gran fita per a l’avanç en el vincle de la vitamina D en relació al càncer colorectal i ha destacat que “malgrat els avantatges de la vitamina D, s’ha d’establir un exhaustiu control, ja que un excés en forma de suplements també pot comportar efectes negatius sobre l’organisme”. En aquest sentit, els investigadors principals de l’estudi PREDIMED, un projecte multicol·laboratiu on han participat diferents hospitals i universitats espanyoles, ha recordat que “el consum de la vitamina D ha de considerar-se amb precaució, ja que es necessiten més estudis per a avaluar la ingesta òptima de vitamina D per a la prevenció del càncer colorectal, encara que suposa una fita important per a poder continuar aprofundint amb els beneficis que pot aportar en la prevenció d’aquesta mena de càncer”.