Creen un radar que detecta conductors sense carnet

Espanya compta amb una àmplia xarxa de radars per controlar la circulació dels conductors i sancionar aquells que infringeixen la llei i posen en perill la seguretat viària de tots. Tot i que la majoria associem la paraula radar amb la velocitat, la veritat és que gràcies a la tecnologia aquests dispositius han anat evolucionant i millorant la seva precisió fins al punt de poder detectar infraccions com, per exemple, conduir sense cinturó de seguretat, no respectar la distància de seguretat o circular sense la ITV al dia.

Ara, la Policia Foral de Navarra, que està previst que aquest any assumeixi totes les competències en matèria de trànsit a la comunitat autònoma, presenta un nou tipus de radar que se centra en la lluita contra els conductors infractors reincidents.

Es tracta d’una aplicació pionera a Espanya que ha estat desenvolupada pel Grup de Delinqüència de l’Automòbil (GDA), un equip especialitzat en la vigilància de reincidents, en col·laboració amb l’empresa Tradesegur, que facilita la localització de conductors que s’hagin vist privats del permís de conduir, tant per sentència judicial com per la pèrdua total de punts.

Per dur a terme el projecte, enguany l’Àrea de Trànsit i Seguretat Viària de la Policia Foral va adquirir dos equips de lectors de matrícula (OCR) amb connexió a la base de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), sobre els quals poder implementar la nova funcionalitat.

“Els dispositius OCR ja porten un temps al mercat. No obstant això, en matèria de control de trànsit, únicament s’empraven per comprovar les condicions administratives del vehicle, és a dir, si compta amb una assegurança, si està al corrent de la ITV, si no està de baixa temporal o definitiva, si no està robat….

No obstant això, amb la nova implementació realitzada per la Policia Foral es realitza una doble consulta a la base de dades Atex, de la DGT, una d’elles per vehicle i l’altra, i aquí hi ha la novetat, per conductor.

D’aquesta manera es pot comprovar si el propietari del vehicle controlat pogués tenir una pèrdua de vigència per pèrdua de punts o una suspensió temporal per sentència judicial. En els dos casos, l’actuació policial entra en l’àmbit penal”, ens expliquen des de la Policia Foral.