A excepció de l’any 2021 de resultes de la pandèmia, ja fa quinze anys que l’Associació Celíacs de Catalunya engega la campanya Cap infant celíac sense caramels, adreçada a ajuntaments amb l’objectiu que els nens i nenes amb celiaquia puguin gaudir, com la resta, d’una festa tan entranyable per a ells com és la cavalcada de Reis. La prevalença de la malaltia celíaca en edat pediàtrica és d’1/70 segons dades del Ministeri de Sanitat, s’estima que hi ha 96.995 infants celíacs entre Catalunya i Menorca.
Enguany, el nombre d’ajuntaments adherits a la campanya ha tornat a les dades prepandèmia, millorant-les lleugerament. Aquest any han estat 202 els ajuntaments que s’hi han sumat, un rècord d’ençà que es va posar en marxa la iniciativa l’any 2007. L’any 2020 van ser 200 els consistoris que van participar i l’any 2022 en van ser 140.
Esperem que l’any vinent molts més ajuntaments se sumin a la iniciativa i que tots els infants celíacs puguin participar de la festa sense posar en risc la seva salut. Tot i el repunt d’ajuntaments que oferiran caramels aptes pels infants celíacs, el cert és que un 79% dels ajuntaments contactats per l’Associació continuen sense oferir caramels sense gluten. Adherir-se a la campanya és fàcil, només cal que els ajuntaments adquireixin els caramels i llaminadures sense gluten i ho comuniquin a l’Associació. Per tal de garantir i facilitar aquesta tasca, des de l’entitat, facilitem el directori de tots els fabricants que elaboren caramels sense gluten als ajuntaments per tal que hi contactin directament.
La Celiaquia és una malaltia crònica que es presenta en individus genèticament predisposats, on el sistema immunitari reacciona al consum de gluten i ataca al propi organisme, provocant entre d’altres, una alteració de les vellositats intestinals, afectant la seva capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments. Els estudis revelen que la prevalença d’aquesta malaltia és d’entre 1/71 en la població infantil i 1/357 en la població adulta, tot i que el 75% de les persones celíaques encara no estan diagnosticades. Alguns símptomes i signes d’una celiaquia no diagnosticada en infants són estancament en el creixement, retard puberal, amenorrea, dolor abdominal crònic, malnutrició, dermatiti herpetiforme, fatiga crònica, fractures òssies davant traumatismes banals / osteopènia / osteoporosis, hepatitis limfocítica, disfunció neurològica immunomediada, atrofia muscular, entre d’altres.
El gluten és una proteïna present en els cereals blat, ordi, sègol, i els seus derivats. Qualsevol aliment a base d’aquests cereals s’ha d’excloure, totalment i de per vida, de la dieta del celíac, evitant també els caramels i llaminadures que la contenen.
Associació Celíacs de Catalunya
L’Associació Celíacs de Catalunya, entitat constituïda l’any 1977, som la primera organització creada a Espanya en defensa dels interessos de les persones celíaques i sensibles al gluten no celíaques.
Declarada Entitat d’Utilitat Pública l’any 1982, representem a les 525.000 persones (75.000 celíacs i 450.000 sensibles al gluten) que s’estima que hi ha a Catalunya i Menorca afectades per alguna patologia relacionada amb la ingesta de gluten, però també som l’organisme referent per als fabricants, distribuïdors, restauradors i empreses de servei del sector.
L’any 1988, Celíacs de Catalunya, Regne Unit, Itàlia i França, ens vam reunir a Barcelona per fundar l’AOECS (Associació d’Associacions de Celíacs d’Europa) formada actualment per 36 associacions membres.
Des de la seva constitució l’any 2012, som membres del Plenari del Consell Consultiu de Pacients, òrgan assessor que representa les entitats de pacients davant de l’Administració catalana i que permet donar veu als pacients. A través d’aquest òrgan, les entitats adherides podem proposar aquelles iniciatives que considerem oportunes i també permet la participació en el procés d’elaboració de polítiques de salut.