Baixa l’IVA de la llum al 10% fins finals d’any

El Govern aprovarà aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari rebaixar l’IVA de la factura de la llum del 21% al 10% de forma temporal i amb major benefici per als consumidors vulnerables.

L’impost suposa la quarta part del rebut i és un reclam històric de les associacions de consumidors. A més de l’IVA, el Govern suspendrà en el tercer trimestre l’impost del 7% a la generació elèctrica. Aquestes dues mesures rebaixarien la factura el 14%, segons l’OCU.

L’anunci arriba en plenes turbulències pel rebut de la llum, disparat pels preus de mercat majorista, coincidint just amb el canvi de l’estructura de la factura i l’entrada en vigor dels trams vall, punta i pla.

Segons càlculs de Facua, la factura de juny seria la més cara de la història amb la tendència de preus de les primeres tres setmanes del mes, amb 88,76 euros per a un usuari mitjà.

“Els preus creixents en el mercat elèctric en el context de la crisi exigeix ​​l’adopció de mesures urgents per evitar l’impacte a les llars espanyoles i l’activitat econòmica”, exposen des del Govern.