Aragonès anuncia una ampliació del pressupost amb 200 MEUR per salut

El consell executiu ho aprovarà dimarts vinent

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha anunciat que es tornarà a ampliar el pressupost amb 220 milions d’euros, 200 dels quals aniran destinats a salut i 20, a universitats.

En la sessió de control al Parlament, Aragonès ha especificat que aquest increment és el segon que faran, després dels 1.230 MEUR del juliol.

L’ampliació s’aprovarà en el consell executiu de dimarts vinent. En el d’ahir, l’executiu ja va autoritzar una transferència de crèdits entre diferents conceptes pressupostaris del Fons de Contingència cap al pressupost del Departament de Cultura per 6 milions d’euros. Aragonès ha expressat que són sectors que “pateixen molt els efectes de la pandèmia”.

En resposta a la líder dels comuns, Jéssica Albiach, Aragonès ha garantit que, tot i que l’executiu està en funcions després de la inhabilitació de Quim Torra, se seguirà treballant. “Les funcions estan limitades per llei, però les urgents i les que fan prevaldre l’interès general, les prendrem i les continuarem fent”, ha garantit Aragonès, que ha insistit que “no hi haurà president fins que la ciutadania l’esculli” a les eleccions.

Els comuns reclamen un pacte que prohibeixi les retallades en salut i marqui un objectiu de finançament del 7% del PIB català.

Albiach ha clamat per un pacte nacional per la salut que eviti les retallades “per llei”, que posi l’atenció primària al centre i que aspiri a arribar al 7% del PIB català en finançament. La mateixa presidenta de CatECP ha entregat en mà a Aragonès la proposta de pacte nacional per la salut pública a Catalunya, que dibuixa aquestes línies.

També reclama dignificar la professió dels sanitaris, clarificar l’actual sistema sanitari “garantint un control públic i efectiu” i reforçar les polítiques de salut pública per promoure entorns, condicions i estils de vida saludables perquè “prevenir és millor que curar”.