L’HJ23, referent en el tractament dels càlculs a la vesícula i al conducte biliar

L’Hospital Joan XXIII és un dels pocs hospitals, participants a l’enquesta (173), que realitza la tècnica laparoscòpica en un sol temps i a més, fa cursos de formació, des de 2014

La publicació del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Joan XXIII a la revista científica Surgical Endoscopy, mostra els resultats d’una enquesta a 302 cirurgians de 173 hospitals de les diferents comunitats autònomes del territori espanyol, sobre el tractament dels càlculs (pedres) al conducte biliar i a la vesícula biliar, simultàniament.

A nivell mundial hi ha, principalment, dues maneres de tractar a aquests pacients: mitjançant dos procediments o només amb un. En el primer cas, es realitza una CPRE (Colangiopancreatografía Retrógada Endoscópica) per l’extracció endoscòpica dels càlculs de la via biliar (entrant pel tub digestiu), i després, en una segona intervenció, s’extreu la vesícula biliar per laparoscòpia (colecistectomia).

Altra manera de tractar aquests pacients és realitzant una única cirurgia per via laparoscòpica, amb quatre incisions. Consisteix en introduir un endoscopi per una de les incisions i extreure els càlculs de la via biliar, al mateix temps que es practica la colecistectomia, treient la vesícula biliar per l’orifici umbilical.

La Directora Clínica del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Joan XXIII, Rosa Jorba, explica que “l’evidència científica demostra que fer aquest tractament en un temps, amb una sola intervenció, és més cost-efectiu”. El pacient només precisa d’un ingrés hospitalari i d’una intervenció amb anestèsia general. Tot i que, el 86% dels cirurgians enquestats a l’estudi segueixen realitzant el tractament en dos temps, la majoria d’ells creu que s’hauria d’implementar la tècnica en un sol temps en el seu hospital.

Rosa Jorba afirma que “manca formació per part dels professionals ja que és una tècnica que no es practica en la majoria dels hospitals i, en conseqüència, no s’ensenya als futurs cirurgians”. El mateix estudi conclou sobre la necessitat de crear un pla de formació per als cirurgians sobre aquest procediment laparoscòpic. L’especialista assegura que “molts serveis de cirurgia general dels hospitals no tenen la tecnologia necessària, tot i que no és molt costosa”.

L’Hospital Universitari Joan XXIII va apostar per aquesta tecnologia i per la implementació de la tècnica el 2014, porta més de 100 intervencions efectuades i és referent en cursos de formació a nivell nacional i internacional.