Dilluns, 23 de juny de 2025
És notícia

Es presenta l’ampliació de la Unitat de Drons dels Bombers de la Generalitat

Avatar photo
L’equip consta de 25 aeronaus tripulades i 23 pilots, amb les titulacions oficials de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria i habilitació interna del Cos de Bombers

La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha presentat aquest migdia l’ampliació de la Unitat de Drons dels Bombers de la Generalitat. En el transcurs de l’acte, que s’ha fet al Complex Central dels Bombers a Cerdanyola del Vallès, Parlon ha estat acompanyada de la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Tamara García, i de l’inspector cap del Cos, David Borrell.

Durant la presentació, Parlon ha destacat que “amb la incorporació d’aquests 20 drons podrem gestionar amb més eficàcia els serveis d’emergències i d’extinció d’incendis”.

En aquest sentit, la consellera ha afegit que “estem fent una aposta clara i decidida per millorar la nostra capacitat de resposta i la protecció de la seguretat dels bombers i bomberes que és un dels elements claus de cara a les nostres intervencions”.

L’equip, enquadrat en la Unitat de Mitjans Aeris dels Bombers de la Generalitat, està distribuït en tres bases; Cerdanyola del Vallès, la Pera i Mollerussa. En total, 23 bombers/es-pilots degudament habilitats i 25 aeronaus no tripulades, 20 de les quals van arribar a finals de 2024. Els nous drons incorporen prestacions amb què s’ha millorat la qualitat en la resolució de les imatges, la durada de les bateries i la resistència dels equips, que ara els permet volar en condicions meteorològiques força adverses. Des de l’inici, el seu ús es va estendre en les recerques de persones i els incendis forestals. Properament se’ls començarà a utilitzar en incendis estructurals, estructures col·lapsades i grans emergències.

La formació de la Unitat

Les primeres gestions per crear un equip de drons al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya es van fer el 2021. Aquell any es va començar a redactar la licitació per adquirir un dron i es va decidir que els pilots serien bombers/es del Grup Operatiu de Suport (GROS).

L’any següent es va seleccionar i formar un primer equip de 8 persones com a pilots. També es va adaptar una furgoneta com a primer vehicle per desplaçar el personal i les màquines als serveis en què fossin requerits. Des de l’inici la prioritat va ser treballar en recerques de persones al medi natural i en incendis de vegetació. Cada dia es disposava d’un o dos pilots degudament habilitats, amb la titulació oficial de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria i el curs intern de Bombers. També es va redactar la Guia Operativa de Drons

Durant el juny d’aquell 2022, i arran de l’episodi de simultaneïtat d’incendis de vegetació que va afectar gran part de la Catalunya Central, es van realitzar els primers vols amb drons en serveis reals, amb què es van obtenir imatges aèries nocturnes dels incendis forestals. A finals d’any, i en veure els resultats obtinguts en l’ús d’aquest maquinari, es va redactar una nova licitació de drons per ampliar la flota d’aparells i repartir-los en diferents parcs de bombers de tot Catalunya.

El 2023, l’equip de drons dels Bombers de la Generalitat es va consolidar amb incorporació de la segona promoció de pilots, 18 en total, i es va crear la plaça de responsable de drons, ocupada per un sergent. Va augmentar el nombre de serveis en què se’ls va requerir; especialment en recerques: aquell 2023 van treballar en més de 60. També aquell any, el Cos de Bombers de la Generalitat va adquirir el Lifeseeker, un aparell que permet la cerca de telèfons mòbils partir del IMSI (International Mobile Subscriber Identity) per localitzar més ràpidament persones desaparegudes.

Noves prestacions

A finals de 2024 van arribar nous drons d’última generació. Amb aquesta adquisició s’incrementava fins a 25 les màquines la flota d’aeronaus no tripulades. Els nous drons incorporen millors prestacions en tots els sentits, especialment en la resolució de les càmeres (visuals i termogràfiques), la durada de les bateries i amb la incorporació d’una tecnologia més eficaç que permet el vol en condicions meteorològiques més adverses.

Una altra novetat important el 2024 va ser l’obligació que la unitat treballés amb un binomi de pilots en la totalitat dels serveis en què se’ls requerís. El binomi garanteix robustesa a l’equip de drons, augmentant la seguretat de la intervenció i garantint la continuïtat del servei en intervencions llargues.

A inicis d’aquest 2025, l’equip de drons va passar a formar part de la Unitat de Mitjans Aeris, enquadrada a la Divisió de la Sala Central de Bombers. Aquest canvi permetrà coordinar en un futur proper els vols simultanis de mitjans aeris tripulats i no tripulats. D’aquesta manera s’augmentarà l’eficàcia i l’eficiència del recursos aeris del Cos de Bombers i, sobretot, la seguretat en les intervencions.

En els darrers mesos s’han adquirit llicències de nou programari que treballa amb intel·ligència artificial (IA), que aportarà un plus de qualitat en la recerca de persones a l’hora de discriminar imatges d’acord amb patrons i algoritmes de recerca. Al mateix temps, el programari amb IA ajudarà en els incendis de vegetació en l’obtenció d’informació rellevant per a la posterior presa de decisions.

La flota actual està composada per drons que van des dels més petits, de 410 grams, als més grans, que pesen gairebé 10 quilos. Una nova ampliació de pilots ha permès arribar a la xifra actual de 23 tècnics, distribuïts en 3 bases: Cerdanyola del Vallés, la Pera i Mollerussa. Disposar de tres seus permet arribar a qualsevol punt de Catalunya en tan sols una hora. Això també permet captar el millor talent, ja que estimula qualsevol bomber/a del país a formar part de la Unitat. Aquesta distribució territorial també millora l’operativitat i la seguretat dels intervinents, ja que no els exposa als riscos inherents als serveis. Alhora permet aportar informació rellevant per la presa de decisions i la resolució dels incidents.

Els objectius més immediats de l’equip de drons per aquest 2025 són:

  • Ampliar la tipologia de serveis als incendis estructurals (interior i exterior), estructures col·lapsades i grans emergències (inundacions, nevades, ventades…).
  • Ampliar la borsa de pilots i garantir una distribució equilibrada d’aquest personal per tot Catalunya.
  • Adquirir noves eines tecnològiques: detector de gasos i nou programari d’IA i gestió de flotes.
  • Ampliar la flota de vehicles de l’equip de drons, amb la licitació de 3 furgonetes 4×4, una per a cada seu (licitació en marxa).
  • Integrar totes les eines tecnològiques en una de sola o en el mínim possible (programari Airdata).
  • Adaptar la nova normativa de drons (RD 517/2024).
  • Millorar la resposta operativa en els serveis en què es requereix la presència de drons.
  • Coordinar el treball amb altres agències: Lifeseeker (obtenció IMSI), delimitació aèria de l’àrea general d’operacions en les intervencions (especialment en incendis de vegetació, on el risc actual d’interferència amb aeronaus tripulades és gran; a tall d’exemple, els incendis de Califòrnia, en què va haver dos accidents de drons amb aeronaus tripulades).
  • Crear una doctrina operativa i de coordinació per tenir un creixement sòlid i útil en el món de les emergències.
  • Treballar per una coordinació i seguretat aèria que permeti el vol simultani d’aeronaus tripulades i no tripulades.
  • Seguir formant i aportant als pilots eines per augmentar la seva destresa, coneixements i efectivitat com a bombers/es–pilots de drons.
  • Augmentar la robustesa estructural per garantir una resposta ràpida i eficient.
  • Traslladar informació a tota l’estructura del Cos de Bombers perquè es coneguin les capacitats i l’operativa de l’equip de drons.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Render de la vista aèria sud de l'entorn de Girona del Campus de Salut 1

L’Ajuntament de Girona ignora els veïns i farà desaparèixer un dels parcs més grans de la ciutat

Notícia següent

‘Cap Infant Sense Fortuny’ impulsa un nou espectacle amb la participació de 1.300 alumnes de Reus

Notícies relacionades