Alguns països regalen cotxes i diners per vacunar-se

El 34% de la població mundial té la pauta completa. Però per arribar fins a aquí, i per seguir ampliant la immunització, cada país ha dissenyat les seves particulars estratègies.

Diners, vaques, llagostins o marihuana, sembla que tot s’hi ha valgut l’últim any per tal d’incentivar la població mundial a vacunar-se i deixar enrere la pandèmia.

Aquesta setmana, Suïssa plantejava la possibilitat que cada ciutadà vacunat nomenés una persona que l’hagués animat a vacunar-se, a qui se li oferiria un val de 50 francs.

Regalar diners és una de les inciatives més comunes que s’han vist arreu del món, com als Estats Units, que intenta combatre la recança de molts ciutadans contra la vacuna amb donacions de 100 dòlars per administrar-se-la.

Una altra superpotència exportadora de vacunes, la Xina, també ha suat per convèncer molts ciutadans que cedien a la desconfiança.

Com a reclam per vacunar-se ofereixen àpats tradicionals de colom rostit, dos quilos i mig d’ous, oli, iogurts, detergent, vals per comprar al súper i entrades per al cinema o per als parcs.

Les autoritats de Moscou van optar per repartir cinc cotxes a la setmana a qui es vacunés, valorats en un milió de rubles, és a dir uns 12.000 euros.

Al Regne Unit, a partir d’aquest agost, les companyies UberBolt i Deliveroo ofereixen descomptes en viatges i enviaments de menjar a domicili.

Des de principis d’any, Uber ja oferia viatges gratuïts al personal sanitari i a aquells ciutadans que es dirigissin a centres de vacunació, iniciativa que la companyia també va promoure a països com el Líban.

Els londinencs van entrar en sortejos per anar a la final de l’Eurocopa de futbol d’aquest estiu, i els romanesos eren obsequiats amb un entrepà de salsitxa.

Romania té el segon índex d’immunització més baix d’Europa, amb un 32,8%, i aquest setembre va anunciar una “loteria de la vacunació“: premis de fins a 200.000 euros entre qui tingui la pauta completa.

De fet, Romania va protagonitzar una peculiar localització per vacunar-se: el castell de Bran a Transilvània, que va inspirar Dràcula, amb un diploma d’immortalitat inclòs.

Alguns estats nord-americans han anat més enllà. Califòrnia ha repartit premis de fins a 50.000 dòlars, i alguns premis sortejaven xecs de fins a 1,5 milions de dòlars. L’estat també ha repartit milions de targetes regal de 50 dòlars.

A Nova York, a finals d’abril, els vacunats podien recollir una cigarreta de marihuana gratis. A Maine hi oferien llicències de caça gratuïtes, i a Nova Orleans cridaven l’atenció amb una lliura de llagostins.