La Generalitat i el govern espanyol han acordat aquest dilluns avenços en el compliment d’acords als quals van arribar ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president. Ho han fet a la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, on han participat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i la de Territori, Ester Capella, amb el secretari d’Estat d’Hisenda, Jesús Gascón, i el secretari d’Estat de Política Territorial, Arcadi España.
S’han fet passos endavant en el traspàs de Rodalies de Catalunya i de les beques universitàries i en un fons de recerca, qüestions “imprescindibles, però no suficients”, han advertit des del Govern, de cara a la investidura del pròxim president de la Generalitat.
Són temes que els republicans i els socialistes van acordar per tal que ERC votés a favor de la investidura de Sánchez i que el Govern vol veure complerts o almenys calendaritzats abans de negociar amb el PSC una investidura del seu primer secretari, Salvador Illa, com a president de la Generalitat. En declaracions a la premsa en sortir de la reunió, celebrada a Barcelona, Mas ha destacat que “l’Estat només es mou quan està forçat a fer-ho” i ha subratllat que la investidura d’Illa “és una altra cosa” i “requerirà noves propostes”.
No s’hi ha abordat la reforma del sistema de finançament autonòmic, que tant ERC com el Govern fa setmanes que reclamen com a condició per investir Illa. De fet, la mateixa consellera Mas va anar dilluns passat a Madrid a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, on va rebre el no tant del govern espanyol com de la majoria d’autonomies a model que proposta la Generalitat: que sigui Catalunya qui recapti els impostos en un estil similar al del País Basc i Navarra.
El que pretenia el Govern aquest dilluns és el compliment dels acords previs, tancats l’any passat, i una “garantia de compliment” en els que encara no estan tancats. En aquest sentit, tant Mas com Capella han reconegut que hi ha qüestions encara no tancades, però que reclamen a l’Estat que fixi un termini per executar-les i “blindar-les administrativament”. L’objectiu és que els acords polítics tinguin traducció jurídica amb “un calendari i una agenda per començar a desplegar íntegrament” traspassos com el de Rodalies. “Ens pertoca com a Govern transformar uns acords polítics en uns acords a nivell de governs”, ha resumit Mas.
Concretament, s’han compromès 1.057,9 milions d’euros en diversos conceptes vinculats a Rodalies i s’ha decidit “posar el comptador a zero”, ha dit Capella, en reclamacions que Renfe havia fet a la Generalitat i que havien generat litigis judicials, deutes i interessos. La xifra inclou el pla d’acció de Rodalies fins al 2026, el dèficit d’explotació d’aquest període, el pressupost del servei Lleida-Cervera que ha d’entrar en funcionament i del de Lleida a Manresa i la cobertura en transport alteratiu en cas d’obres o incidències. “Passem de la política als fets. D’un acord entre partits a un acord entre governs. Blindem administrativament un acord que suposa una correcció a l’infrafinançament que pateix Catalunya”, ha defensat la titular d’Economia i Hisenda.
FLA: “S’ha avançat per una altra via”
Preguntada per la cancel·lació del deute de la Generalitat pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) amb l’Estat, Mas ha explicat que també s’està treballant per a la condonació d’uns 15.000 milions d’euros que confia que es faci “efectiva els pròxims mesos”. “Va per una altra via” a la de la comissió reunida aquest dilluns “però sí que s’ha avançat”, ha garantit la consellera.