L’accés a l’habitatge ha esdevingut el principal problema dels catalans per primera vegada des del 2007, segons el tercer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) del 2024, presentat aquest dimecres.
Un 20% de la ciutadania l’assenyala com a primer neguit, una xifra que, en la seixantena de baròmetres publicats durant les últimes dues dècades, només se supera en el d’octubre del 2007 (21,2%), quan la bombolla immobiliària va començar a col·lapsar.
Les dificultats per trobar una llar són el principal problema de totes les franges d’edat de menys de 64 anys. En especial, però, ho és per un 36% dels catalans entre els 25 i els 34 anys i els simpatitzants de tots els partits excepte Vox i Aliança Catalana.
Segons el director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, la preocupació per l’accés a l’habitatge és “transversal en tots els grups de votants, d’edat i sociodemogràfics”. De fet, ho és pels de 18-24 anys (26%), els de 25-34 anys (36%), els de 35-49 anys (23%) i els de 50-64 anys (16%).
Pel que fa als diversos partits, la meitat dels votants dels comuns (49%) i quatre de cada deu de la CUP (39%) creuen que l’habitatge és el debat més candent, una proporció que baixa, però encara manté el primer lloc entre els d’ERC (23%), el PSC (21%), Junts (20%) i el PP (17%).
Entre els qui diuen donar suport a Vox i a Aliança, la immigració és el problema més seriós.
Durant la presentació de les dades, Rodríguez Teruel ha recordat que, a més, s’ha de tenir en compte que el treball de camp es va fer abans del debat de l’habitatge dels últims dies. El baròmetre es va fer entre l’11 d’octubre i el 14 de novembre amb 2.000 enquestes, i reflecteix que un 43% de l’electorat creu que reduir la pobresa i les desigualtats socials ha de ser la prioritat del nou Govern. Impulsar el creixement econòmic és prioritari pel 23% dels vots, i l’ordre i la seguretat pública, pel 15% i, abordar el canvi climàtic i la sequera, el 10%.
Dualitat entorn de la immigració
D’altra banda, el baròmetre del CEO dona una visió similar a l’enquesta Òmnibus de fa dues setmanes sobre la immigració, en una dualitat entre la visió positiva dels nouvinguts, però la percepció que n’hi ha massa.
Així, dos de cada tres enquestats creuen que els immigrants fan una “contribució valuosa” al manteniment de l’economia i els serveis, però la mateixa proporció creu que el govern —sense concretar quin— ha perdut el control de qui entra al país.
El 59% de les persones creu que hi ha massa immigració, però gairebé la mateixa proporció (54%) diu que sense ells, el futur de Catalunya seria pitjor.