Catalunya

L’ACC crea un canal d’alertes a WhatsApp per combatre les estafes digitals

En els darrers anys, Catalunya ha experimentat un increment significatiu de les denúncies relacionades amb estafes en línia

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) ha llançat un innovador canal d’alertes a través de WhatsApp per informar la ciutadania sobre les últimes amenaces cibernètiques. Aquesta iniciativa, que forma part d’una prova pilot, pretén millorar la seguretat digital de les persones en un context on els atacs cibernètics són cada vegada més habituals i sofisticats.

Segons Laura Caballero, directora de l’Agència, el nou canal de WhatsApp permetrà a la població rebre notícies en temps real sobre les estafes que circulen a la xarxa. A través d’aquest canal, es podrà accedir a informació actualitzada sobre els fraus més comuns, incloent-hi els que arriben per mitjà de missatges de text, correus electrònics i fins i tot trucades telefòniques fraudulentes. “L’objectiu és proporcionar eines que permetin als ciutadans identificar les ciberamenaces de manera ràpida i senzilla”, explica Caballero.

Aquest sistema complementa les alertes habituals publicades al web de l’Agència de Ciberseguretat, on també s’ha habilitat un formulari perquè qualsevol persona pugui notificar les estafes que detecti. Així, l’Agència busca crear una xarxa de col·laboració ciutadana que contribueixi a millorar la seguretat en línia, amb la finalitat de prevenir i reduir els danys causats per aquest tipus de delictes digitals.

En els darrers anys, Catalunya ha experimentat un increment significatiu de les denúncies relacionades amb estafes en línia, amb més de 71.000 casos registrats durant l’any 2024, el que suposa gairebé 200 incidents diaris. Aquestes estafes inclouen des de simples fraus a través de correus electrònics fins a tècniques més complexes que impliquen aplicacions de missatgeria instantània com WhatsApp i Telegram, així com l’ús de codis QR per redirigir a pàgines fraudulentes.

Caballero ha destacat que, per fer front a aquesta situació, la sensibilització ciutadana és clau. “Estar informat i conèixer les amenaces digitals és la millor defensa contra el cibercrim”, ha afirmat. A més, la directora ha alertat que l’ús de la intel·ligència artificial (IA) en els ciberfraus podria augmentar en els pròxims anys, ja que permetria desenvolupar tècniques d’engany més sofisticades, tot i que aquests mecanismes encara estan en una fase inicial de desenvolupament.

A banda del canal de WhatsApp, l’Agència continuarà utilitzant les xarxes socials per difondre alertes i consells de seguretat digital. També s’ha confirmat que la bústia habilitada per als ciutadans serveix exclusivament per a notificar sospites de fraus, i no com a via per a la denúncia directa, que s’ha de fer a través dels canals oficials de la policia o de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE).

Maria Redacció Lorenzo

Missatges recents

Sant Julià de Lòria dona el tret de sortida a la 16a Ruta de la tapa

Sant Julià de Lòria ha donat la benvinguda aquest dimecres a la 16a edició de la Ruta de la tapa,…

2 hores fa

Tarragona acull el VIII Fòrum de Viles Florides

Aquest divendres 9 de maig Tarragona serà la seu del VIII Fòrum de Viles Florides, una trobada de referència per…

2 hores fa

Torna la Festa dels Contes al nucli antic de Calafell

L’Ajuntament de Calafell organitza la segona edició de la Festa dels Contes, que, sota el nom “Vet aquí un gat”,…

2 hores fa

Neix la Comissió Municipal de Festes de Cunit

El passat 5 de maig al vespre, es va celebrar la reunió constitutiva de la Comissió Municipal de Festes de…

2 hores fa

L’Estenedor de Cambrils ofereix 29 activitats per a joves aquest estiu

El programa L’Estenedor del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils per la temporada d’estiu ofereix 29 activitats per a…

2 hores fa

La C-55 canvia per sempre: 23 milions d’euros i 5 anys d’obres fins al 2030

La carretera C-55, coneguda també com a Eix del Cardener, canviarà per sempre en els pròxims anys després d'una inversió…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.