El català ha brillat com mai en aquest Sant Jordi 2025. Segons el balanç definitiu del Gremi de Llibreters de Catalunya, el 52,3% dels llibres venuts durant la jornada van ser en llengua catalana, superant el castellà (47,7%) en una victòria simbòlica i comercial per al món editorial català. En total, es van vendre més de dos milions d’exemplars corresponents a 74.450 títols diferents, generant una facturació rècord de 26,1 milions d’euros, un 2,8% més que el 2024.
Aquestes xifres apunten no només a un increment sostingut del consum cultural sinó també a una consolidació de l’interès per la literatura en català, especialment fora de Barcelona. A Girona, per exemple, els llibres en català van representar el 64,3% de les vendes, i a Lleida, el 61,3%.
En la categoria de ficció en català, el gran triomfador és Xavier Bosch, amb Diagonal Manhattan, seguit per Cor Fort, de Sílvia Soler, que ha escalat posicions respecte a la llista provisional. També destaca la presència d’Aquest tros de vida, d’Estel Solé, i de Somiàvem una illa, de Roc Casagran, que completen un top 5 totalment consolidat dins del panorama literari català.
En no-ficció, l’economista Xavier Sala i Martín lidera amb Entre el paradís i l’apocalipsi, una obra que conjuga divulgació econòmica i mirada crítica. El segueixen La passada a l’espai, de Manel Vidal, i el nou volum de Crims, de Carles Porta, que no falla cap any.
Mentrestant, en ficció en castellà, el suís Joël Dicker es consolida com a autor supervendes amb La muy catastrófica visita al zoo, superant autors habituals del podi com María Dueñas i Ildefonso Falcones.
Una dada rellevant d’enguany és el pes creixent de la literatura infantil i juvenil, que representa el 29,9% de les vendes globals i fins al 38,6% si ens fixem només en les vendes en català. Titó. Excursió a la llegenda de Sant Jordi, de Cristina Jiménez Carbó, ha estat el gran èxit en aquesta categoria, seguida de títols de Rocio Bonilla, Meritxell Martí i Xavier Salomó.
El còmic, per la seva banda, segueix guanyant espai i ja representa l’11,3% de les vendes totals, amb especial presència en el segment en castellà.
El Gremi destaca també que les vendes no es van limitar al 23 d’abril: els dies previs, marcats per una Setmana Santa molt propera, també van registrar altes xifres. L’ambient festiu i el bon temps van afavorir la participació ciutadana, en una jornada on els llibres i les roses van tornar a ocupar carrers i places arreu del país.
Tot i que els títols més venuts només representen un 6% del total de vendes, el fet que es comercialitzessin prop de 75.000 títols diferents parla d’un públic divers i d’una xarxa de llibreries viva, potent i compromesa.
Amb aquestes dades, la Diada de Sant Jordi 2025 es tanca amb un missatge clar: el llibre, i especialment el llibre en català, no només resisteix, sinó que creix, es diversifica i s’adapta als temps. Una victòria de la cultura i de l’edició en un moment en què el país reclama més que mai espais de reflexió, ficció i coneixement compartit.
El preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya el 2024 va créixer un 11% en tres anys, fins als…
L’Ajuntament de Barcelona realitzarà el sorteig dels habitatges de protecció oficial de la promoció d’Illa Glòries el pròxim dijous 15…
Fumata negra: l’Església segueix sense Papa. La segona i tercera votació del conclave que han tingut lloc aquest dijous al…
La Policia Nacional ha detingut un empresari després que el passat 16 d'abril un treballador seu morís mentre feia tasques…
La Paeria de Balaguer inicia noves accions a través del Projecte Treball als Barris, que en aquest cas es duran…
Un de cada quatre catalans ha nascut a l’estranger. Segons l’Estadística Contínua de Població de l’INE, amb dades provisionals actualitzades…
Esta web utiliza cookies.