Una nova alerta alimentària ha estat emesa pel Sistema d’Alerta Ràpida per Aliments i Piensos (RASFF) després de detectar nivells elevats de plom en carn de porc senglar originària d’Espanya. El plom és un metall pesat altament tòxic que pot provocar greus problemes de salut, especialment després d’una exposició prolongada.
La notificació d’aquesta alerta ha estat emesa per Espanya, el principal productor i distribuïdor d’aquesta carn, tot i que també afecta França. A hores d’ara, no s’han pres mesures específiques a conseqüència d’aquesta notificació, tot i que la carn afectada està sent monitoritzada per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que està realitzant un seguiment a través de mostres i vigilància activa.
Els nivells de plom detectats en algunes mostres de carn de porc senglar superen els 6 mg/kg, una quantitat molt per sobre del límit establert per la Unió Europea per a aquest metall pesat, que és de només 0,1 mg/kg en carn. Aquesta situació s’ha generat principalment a causa de l’ús de munició de plom en la caça.
Tot i que la carn de caça silvestre és coneguda per la seva riquesa en proteïnes i micronutrients, aquest tipus de contaminació per plom pot representar un perill per a la salut dels consumidors. “Per a la població vulnerable (nens fins a 7 anys i dones embarassades, planificant estar-ho o en lactància), es recomana evitar el consum de carn de caça silvestre. Per a la resta de la població, es recomana eliminar la zona de l’impacte”, aconsella l’agència.
Els efectes de la intoxicació per plom són acumulatius i es desenvolupen al llarg de mesos o fins i tot anys.