El diumenge 25 de maig Sant Sadurní acollirà la 38a Diada de la puntaire, que es celebra cada any a un municipi diferent del territori català. La trobada serà de 10 a 14 h a la plaça del Pont Romà i l’accés és lliure.
L’any passat l’alcalde, Pere Vernet, acompanyat pels regidors de govern Marta Castellví i Isaac Pedrola, així com diverses representants de l’Associació de puntaires de Sant Sadurní, es van desplaçar fins a Pineda de Mar per a recollir el testimoni perquè Sant Sadurní esdevingués la seu de la Diada de la puntaire 2025.
La trobada aplegarà prop d’un miler de puntaires d’arreu de Catalunya, una quarantena de parades d’accessoris, actuacions de balls populars i la Coral de la Gent Gran, a més d’una fira amb expositors i proveïdors del sector. L’Associació Catalana de Puntaires impulsa anualment aquesta iniciativa, en aquesta ocasió amb la col·laboració de l’Associació de puntaires de Sant Sadurní i l’Ajuntament. El cartell de la trobada l’ha dissenyat Raquel Hernández Gomari.
Les puntes de coixí són un art tèxtil que consisteix en elaborar filigranes fines i complexes. Amb origen a la Venècia del segle XVI, va ser introduït a Catalunya durant el XVII, esdevenint en gran indústria tèxtil entre els segles XVIII i fins mitjans del segle XX. Al Maresme van existir tallers de gran renom com la Casa Castells d’Arenys de Mar. Actualment l’ACP manté l’art transmetent-ne el coneixement amb trobades anuals arreu de Catalunya.
L’exposició
El divendres 23 de maig a les 19h al Casal d’entitats s’inaugurarà l’exposició de punta de coixí 20 anys de l’Associació de Puntaires de Sant Sadurní, per celebrar dues dècades de passió per les puntes de coixí amb una mostra d’art, tradició i tècniques sorprenents. L’exposició es podrà veure fins al 6 de juny.
Sant Sadurní d’Anoia té l’honor de comptar amb Rosa Llopart, distingida com a mestra artesana de la punta per la Generalitat de Catalunya.