Gerard Fernández, Mar Servià, Adrià Codina i Ángeles Akel han estat escollits com els primers Joves Referents de Lleida, una figura que reconeix i visibilitza el talent, el compromís i la diversitat de la joventut lleidatana. Aquests quatre joves seran els encarregats de representar el col·lectiu juvenil en els actes més emblemàtics de la ciutat al llarg de l’any, personificant els valors de participació, solidaritat, creativitat i implicació social.
La nova figura dels Joves Referents vol ser un reflex dels valors que defineixen la ciutat: participació, creativitat, implicació i cohesió social. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament vol fomentar la participació activa dels joves en la vida comunitària i posar en valor les seves aportacions en àmbits diversos.
El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, i Festes i Tradicions, Xavi Blanco, ha explicat que, amb aquesta iniciativa, la Paeria vol reconèixer el talent, el compromís i la diversitat de la joventut lleidatana. El responsable de Joventut, que ahir a la tarda va poder reunir-se amb tres dels quatre referents, ha remarcat que, en la primera edició d’aquesta iniciativa, s’han presentat 13 candidatures, 7 de noies i 6 de nois.
Els Joves Referents de Lleida 2025 són:
Gerard Fernández Muñoz de Luna, de 21 anys, és veí de l’Horta de Lleida, territori que defensa amb orgull. Tècnic en patronatge i moda, treballa en una reconeguda sastreria de la ciutat mentre cursa els estudis d’Administració i Direcció d’Empreses. Ha estat voluntari en activitats de la Partida de la Mariola, com festes majors i propostes per a joves. També és jugador de futbol sala amateur. En Gerard va ser hereu l’any 2025 de la Festa Major de l’Associació Camí de la Mariola.
Mar Servià Mayench, de 18 anys, estudia 2n de batxillerat a l’Institut Samuel Gili i Gaya, que dona suport a la seva candidatura. Cursa simultàniament el Batxillerat USA i el 6è curs del Grau Professional de Música al Conservatori de Lleida, amb el fagot com a instrument principal. El seu treball de recerca sobre la crisi climàtica ha estat presentat i reconegut al Stockholm Junior Water Prize. Ha format part de la Banda Municipal de Lleida i, en l’àmbit esportiu, ha destacat en el bàsquet, arribant a competir en categoria preferent. Va ser pubilleta de la Festa Major de Balàfia l’any 2016.
Adrià Codina Ferrer, de 24 anys, és historiador de l’art, antiquari, galerista i col·leccionista lleidatà. Amb un fort esperit emprenedor, s’ha convertit en el galerista més jove d’Espanya. Recentment ha inaugurat una galeria d’art al centre de la ciutat. La seva candidatura compta amb el suport de l’Ateneu Popular de Ponent. És impulsor de festivals i esdeveniments culturals, i presideix, des de 2019, l’Associació Cultura Lliure de Lleida. És un defensor convençut del dret a l’accés universal a la cultura, que concep com una experiència viva, propera i estimulant.
Ángeles Akel Castro, de 25 anys, va néixer a l’Argentina i està vinculada a la ciutat de Lleida des de fa una dècada per motius d’estudis i laborals. És integradora social i tècnica en educació infantil, i actualment treballa al SIS El Trampolí, situat al barri dels Mangraners. Destaca pel seu compromís social i esportiu. Ha participat com a voluntària en diversos projectes, com el Pla Iglú de l’Ajuntament de Lleida o en l’acollida de temporers, i actualment exerceix tasques de mediació als pisos d’autonomia de l’Associació Down Lleida.
Els seleccionats han estat escollits mitjançant un procés rigorós i participatiu, valorant-se especialment la seva trajectòria personal, el seu compromís amb Lleida i la seva capacitat d’inspirar altres joves. El jurat ha estat format per representants d’entitats de la ciutat i professionals de diverses regidories municipals.
Els nous Joves Referents són ambaixadors de ciutat i representaran la joventut lleidatana en actes oficials com el Pregó de la Festa Major, la Diada Castellera, l’Anada a Ofici, la Batalla de les Flors o el Castell de Focs, així com en activitats juvenils, culturals, esportives i solidàries al llarg de l’any com el Plenari dels Infants i Adolescents o el LleidaJove Fest, o altres esdeveniments vinculats als àmbits en què seran referents.
El càrrec de Jove Referent té una durada d’un any, de maig de 2025 a maig de 2026, i es desenvolupa de forma voluntària. Les persones escollides rebran reconeixement institucional i formació específica en lideratge, comunicació i organització d’esdeveniments.
La seva presentació oficial tindrà lloc el divendres 9 de maig, durant el Pregó de la Festa Major al Saló de Plens de la Paeria, en un acte institucional on es durà a terme la imposició de les bandes que els acrediten com a representants de la joventut lleidatana.