L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va proposar ahir al secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, que el pla estatal d’habitatge inclogui una línia de treball específica per a la recuperació de l’habitabilitat als centres històrics de les ciutats.
Larrosa va participar ahir a la reunió de la comissió d’Habitatge i Urbanisme de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), de la qual és vicepresident, on s’ha debatut sobre els eixos d’aquest nou pla estatal.
L’alcalde va plantejar que l’impuls a l’habitatge en els nuclis antics, com és el cas del Centre Històric de Lleida, comporta complexitats associades vinculades a l’habitabilitat, l’accessibilitat i a qüestions arquitectòniques i urbanístiques, com la presència d’edificis històrics, l’impacte en el paisatge urbà o l’existència de desnivells, que determinen molt la construcció que s’hi pot dur a terme, i que fan que no se’ls pugui tractar de la mateixa manera que a altres àmbits que acullen població vulnerable i que també requereixen accions de rehabilitació.
Larrosa va posar com exemple la feina que s’està tirant endavant a Lleida per generar nou habitatge al Centre Històric, amb la previsió que amb les diferents actuacions de rehabilitació i de nova construcció d’edificis s’assoleixi un potencial de fins a 700 nous habitatges. L’Ajuntament de Lleida està treballant en diferents projectes per fer-ho possible i també està en fase d’adjudicació de la redacció del pla per la regeneració, rehabilitació i revitalització del Centre Històric.
A més, el paer en cap va defensar que l’administració ha de vetllar perquè s’incorporin diferents perfils, especialment persones joves i famílies, per evitar que als centres històrics de la ciutat s’hi concentri població vulnerable i nouvinguda. Per tant, més enllà que propietaris d’habitatges o edificis puguin acollir-se a ajudes concretes, Larrosa va assenyalar que cal disposar d’aquesta altra línia per a centres històrics amb visió global.