Lloret de Mar ha celebrat la Nit de la Cultura Lloretenca, aquest dimecres a la nit, al Teatre. Un dels moments més esperats ha estat l’entrega del guardó Sa Gavina, que ha estat per la lloretenca Maria Assumpció Comas Moré. Es tracta d’un reconeixement que serveix per donar valor als mèrits i la seva tasca feta en l’àmbit cultural a la vila.
Maria Assumpció Comas Moré ha estat vinculada al teixit associatiu i cultural lloretenc en associacions com el Cercle Artístic Lloretenc, el Col·lectiu de Pintors de Lloret, l’Obreria de Santa Cristina, el Xino Xano, el Club Marina Casinet o l’Associació Popular d’Amics de la Cultura. També cal destacar la seva faceta com a pintora i fotògrafa, amb un fons on es recullen actes culturals de la vila al llarg de molts anys, i la seva vinculació al món periodístic local, amb col·laboracions en revistes com Cel Obert o Sesmond, entre altres. A més, ha publicat dos llibres: “Del conreu de la terra i la pesca, al turisme” i “Les receptes de Maria Ruscalleda”.
La regidora de Cultura, Vereda López, ha assenyalat que “Maria Assumpció Comas Moré és una gran mereixedora de rebre el premi Sa Gavina, per la seva trajectòria en l’àmbit cultural lloretenc”. Ha destacat que “ha estat la fotògrafa, pintora i cronista de la vida cultural i social del Lloret dels segles XX i XXI”.
Com a novetat aquest any també s’ha creat el nou Premi Fermi Reixach que va morir el passat 13 de juny del 2024 i que en paraules de l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas “ens va deixar un gran llegat cultural”. La finalitat del premi Fermí Reixach és continuar aquest llegat de l’artista i fomentar la creació de les arts escèniques. L’obra premiada, amb una dotació de 2.000 euros, ha de ser inèdita i estar escrita en català.
La Nit de la Cultura Lloretenca ha acollit l’entrega dels Premis Vila de Lloret
La cita també ha servit per donar a conèixer els guanyadors dels Premis Vila de Lloret. En les categories d’adults, com és habitual, s’han valorat les millors obres en les modalitats de narrativa i poesia de viatges. En narrativa, el primer classificat ha estat el tarragoní Oriol Montesó, amb l’obra titulada “La mort ho canvia tot”, premiada amb 1.000 euros. Pel que fa a la modalitat de poesia, el primer premi, de 500 euros, ha estat pel lloretenc Jordi Draper, amb “La Travessa de l’Elisi”.
Un altre dels premis que s’han entregat ha estat el Joan Llaverias, de contes infantils il·lustrats, amb 1.000 euros pels guanyadors, que han estat Eva Ramos i Ignasi Riera, amb “Dones de mar”. D’altra banda, el millor blog de viatges ha estat el de Norma Lebrero, de Sant Climent de Llobregat, mentre que el millor post sobre Lloret l’ha merescut Nicole Biarnés, de Cardedeu. El certamen també inclou la categoria de microrelats, que l’ha guanyat Jesús Bernat, d’Almassora, amb “Toponímia efímera”.
Un any més, no ha faltat la categoria exclusiva pels estudiants de la vila, el premi “Motxilla de Viatge”. Els guanyadors en narrativa han estat Sofía Alarcón, de l’escola Pere Torrent, amb “La sirena i els pescadors”, i Clàudia Bantí, de la Immaculada Concepció, amb “M’arrelo a Lloret”. Pel que fa a la modalitat de poesia, els treballs més ben valorats han estat els d’Aniol Puigvert, de l’escola Esteve Carles, amb “Lloret, el meu poble”, i Paula Flores, de l’escola Pompeu Fabra, amb “Lloret, el meu poble preferit”. A més, Samrit Kaur, de l’Institut Rocagrossa, ha guanyat la categoria de narrativa en etapa de secundària amb “La noia del tren”.
En paraules de l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, “la cultura és la petjada que fa poble, comunitat i és essencial per donar força i projectar el nostre sentiment de pertinença”.