Dimarts, 15 d'abril de 2025
És notícia

El Teatre Capitol ressuscita com a emblema cultural de la Rambla

Avatar photo
Barcelona recuperarà a 2027 un dels seus espais escènics més icònics amb una aposta municipal per revitalitzar el centre de la ciutat

Després de cinc anys en l’oblit, el Teatre Capitol torna a entrar en escena. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la seva adquisició i futura reobertura com a espai escènic municipal, dins d’un projecte més ampli per revitalitzar la Rambla i reconnectar-la amb la ciutadania. Aquest equipament històric, que feia anys que estava tancat, passarà ara a mans públiques i es convertirà en un nou motor cultural al cor de Ciutat Vella. 

“La reobertura del Capitol suposarà un pas endavant important per recuperar la Rambla com a eix cultural de la nostra ciutat”, ha declarat l’alcalde Jaume Collboni durant la presentació de l’operació, acompanyat pel regidor de Cultura, Xavier Marcé.

Una operació urbanística amb retorn cultural

L’adquisició de la finca s’ha dut a terme mitjançant un acord amb la propietat, que inclou una requalificació urbanística d’un altre immoble propietat del mateix grup al número 2 del carrer Fontanella, l’antic edifici de Telefónica. Aquest canvi permetrà dedicar aquell espai a usos terciaris.

Aquesta operació generarà una plusvàlua estimada de 37 milions d’euros, que es repartiran entre la propietat i l’Ajuntament. El consistori destinarà la seva part a finançar les obres de rehabilitació del Capitol i també el trasllat dels Serveis Centrals del Consorci de Biblioteques de Barcelona, que actualment ocupen dos locals de lloguer pel qual es paguen 200.000 euros anuals. Amb aquest moviment, l’Ajuntament no només guanya un teatre, sinó que optimitza recursos i concentra serveis públics en un mateix edifici.

Cap a la Mercè de 2027

Pel que fa a l’ús futur de l’espai, el Capitol conservarà la seva estructura original de dues sales, amb capacitats per a 402 i 198 butaques respectivament. La previsió del govern municipal és que l’equipament estigui plenament operatiu com a molt tard per la Mercè de 2027, tot i que s’intentarà avançar el calendari si les obres ho permeten.

La gestió del teatre es decidirà a través d’un concurs públic que es convocarà en un termini de set o vuit mesos. El model de gestió seguirà l’exemple d’altres equipaments municipals, com El Molino o Paral·lel 62, buscant un equilibri entre iniciativa pública i projectes culturals de qualitat amb vocació ciutadana.

El teatre barceloní, en plena efervescència

Amb aquesta operació, Barcelona consolida un moment dolç per al sector teatral. Tal com ha subratllat l’alcalde Collboni, “l’anunci de la reobertura del Capitol dona continuïtat a una llista de bones notícies en l’àmbit del món teatral a la ciutat”, i ha afegit que “estem vivint un moment de certa eufòria, amb xifres rècord d’espectadors”.

La Rambla, sovint criticada per la seva massificació turística i la pèrdua de vincles amb el veïnat, pot trobar en el Capitol una nova oportunitat per reconnectar amb el públic local i reforçar la seva identitat cultural. La reobertura d’aquest teatre no només significa la recuperació d’un edifici emblemàtic, sinó també la voluntat decidida de fer de la cultura un pilar central en la transformació urbana de Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
dia-mundial-esport-morell

Els veïns del Morell surten al carrer per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física

Notícia següent
El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, i la delegada del Govern a Lleida, Núria Gil

El Govern obrirà un alberg temporal amb 40 places per a temporers al Segrià

Notícies relacionades