Dissabte, 19 d'abril de 2025
És notícia

Amposta dissenya un Pla director del verd urbà sense precedents

Avatar photo
Les espècies que més destaquen al nou projecte són la morera, el plàtan i la troana
ple-febrer-amposta-pla-verd

438.525 metres quadrats de superfície total d’espais verds, que equivalen a 19,7 metres quadrats d’espais verds per habitant; 6.010 arbres de 79 espècies diferents o, el que és el mateix, un arbre cada 3,6 habitants. Són algunes de les xifres que posa sobre la taula el Pla director del verd urbà d’Amposta, que es portarà a aprovació inicial durant el Ple ordinari de febrer, previst per ahir dilluns 24 a les 18h. “Serà el primer cop que l’Ajuntament d’Amposta disposarà d’una eina de planificació de les zones verdes de la ciutat, com ja hem fet en pluvials o en espais culturals”, va destacar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, en la roda de premsa prèvia per tractar els temes que es portaran a debat. “El Pla director del verd urbà parteix d’una diagnosi de la situació actual per definir després quines accions hem d’emprendre i com hem de planificar els carrers arbrats i els espais verds“, va afegir la regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural.

Així, Amposta disposa de 19,7 metres quadrats d’espais verds per habitant, “una xifra superior a la recomanada per l’OMS, per l’Observatori de Sostenibilitat d’Espanya i de la mitjana dels Cercles de Comparació Intermunicipal”. “I si bé és una bona dada de partida, hem de seguir treballant perquè el document també detecta mancances com que la majoria d’arbrat urbà se situa en zones verdes perifèriques i pel que fa a les zones urbanes, es concentren la majoria d’exemplars en pocs vials principals”.

Quant a les espècies, el Pla director del verd urbà destaca que la morera (14,93% de les espècies) i el plàtan (9,85%) són les espècies més freqüents, seguits per al troana (9,03%) i que les cinc espècies d’arbrat viari majoritàries d’Amposta equivalen al 47% del total d’espècies. “Ara, amb les futures planificacions, hem de fomentar l’ús d’espècies menys presents a la ciutat per tal d’afavorir una millor biodiversitat”, va assenyalar la regidora, Núria Marco.

Preus públics de recollida selectiva

El ple ordinari de febrer també va portar a aprovació els preus de la recollida, tractament i inversió dels residus que el Consell Comarcal del Montsià va aprovar a finals de desembre. Aquests preus disten de la previsió que va traslladar el Copate per a la redacció de les ordenances municipals al setembre del 2024. “El cost definitiu no se sabrà fins a finals d’any”, va destacar l’alcalde, tot assenyalant que “la nostra obligació com a administració és tenir la partida pressupostària preparada per fer front als possibles augments”.

El ple també va debatre quatre mocions. Dues són de Junts per Amposta: Una per a rebutjar l’acord amb Mercosur i l’altra per a la creació d’una oficina de suport al comerç de la ciutat. Una de Som Amposta per a la creació d’un cementeri per a mascotes. I finalment, la darrera, per urgència, d’Esquerra d’Amposta per la retirada i suspensió de la proposta d’atermenament del domini públic marítim terrestre al Delta de l’Ebre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PS presenta esmenes per millorar la llei del dret a l’oblit sanitari

Notícia següent

El PSC mou el taulell polític de Cambrils: Clúa s’aparta, mentre que Klein i Mendoza es postulen

Notícies relacionades