El barri de la Mariola de Lleida està agafant una nova dimensió social gràcies als diferents projectes que ha desenvolupat la Regidoria de Joventut, Educació i Ocupació i la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Lleida. Prova d’això són els dos projectes que aquest matí ha visitat l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat dels regidors Xavi Blanco i Roberto Pino, i desenvolupats per la Paeria, com són a La Descomunal i Obrint Portes, situats al Centre Cívic de la Mariola i l’altre al local del carrer de Lluís Millet i que actualment es troba en obres per a condicionar l’espai per a futurs usos.

En primer lloc, el paer en cap ha visitat el Centre Cívic de la Mariola on ha pogut saludar a diferents veïns i veïnes del barri i intercanviar diversos missatges i preocupacions, per més tard parlar amb una desena de dones que participen en el taller d’emprenedoria per a dones “Vine i digues la teva” on les participants han exposat alguns dels seus projectes a l’alcalde, la gran majoria relacionats amb el món de l’estètica, la salut o la bellesa.


“Hem vingut a visitar aquest projecte que fem a la zona 09 de la ciutat de Lleida per a conèixer com avancem en aquesta formació que tenim amb una doble dimensió: per un costat l’equip de 10 persones que està treballant en l’aprenentatge d’oficis relacionats al sector de la construcció i l’ecoturisme, i per altra banda dones que posaran en marxa les seves capacitats i les seves ganes de formar-se en l’àmbit de l’estètica, la bellesa i en definitiva, de l’estar bé”, ha explicat el paer en cap.
El primer curs és per a dones del barri, sobre imatges i estètica personal i porta implícit la creació d’un espai de cotreball perquè les persones usuàries puguin treballar de manera autònoma i col·laborativa.
En aquest sentit, Larrosa ha assegurat que la missió d’aquest projecte “és la inserció laboral i donar noves oportunitats a persones que possiblement fins ara no les havia ajudat ningú”. Finalment, l’alcalde ha agraït la tasca de la Regidoria de Participació i Ocupació per impulsar aquests projectes i ha agraït també a entitats com La Descomunal i entitats de barri “perquè és important tenir la capacitat d’incentivar aquestes ganes de treballar i formar part d’un projecte de ciutat i de futur”.
L’activitat l’organitzen les regidores de Promoció de la Ciutat i Participació Ciutadana, La Descomunal-La Comunitat de Lleida i l’Institut Municipal d’Ocupació Salvador Seguí (IMO), amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, el programa Economia Social i la Generalitat de Catalunya.
Després de la visita al primer projecte desenvolupat al Centre Cívic de la Mariola, Larrosa ha visitat també el local del carrer de Lluís Millet de la Mariola, on abans hi havia el Servei d’Intervenció Socioeducativa i on s’està duent a terme una formació de manteniment d’edificis per a futurs usos d’aquest local i on s’ubicarà l’espai de cotreball per a dones.
Aquest segon projecte és per a joves i per persones residents del barri de la Mariola, de manteniment i petites rehabilitacions.

Per part de La Descomunal, Emília Cuenca, ha valorat la implicació municipal en aquestes propostes que realment són d’interès i que poden aportar a les capacitats d’aquestes dones i joves i per al seu futur. Igualment, Èric Morros, d’Obrint Portes, ha comentat com duen a terme els projectes d’aquesta cooperativa, amb la rehabilitació d’habitatges i de locals, amb compromís social.
S’ha de tenir en compte que l’IMO gestiona el curs de Manteniment i rehabilitació d’edificis, que s’ha atorgat dins del projecte Treball als barris, per al barri de Mariola. S’adreça a persones joves i adultes residents al barri, i se’n fa la gestió, el seguiment i la tutorització, alhora que s’inclouen part de les despeses.
El projecte permetrà formar deu joves i adults, durant 120 hores, en feines de paleta, fusteria, llauneria o electricitat. La metodologia és aprendre fent (learning by doing). L’alumnat fa un tastet d’oficis des d’un vessant 100% pràctic amb explicacions teòriques dels professionals que els acompanyaran en aquesta rehabilitació.
Espai de cotreball per a dones del barri
El projecte per a la creació de l’espai de cotreball per a dones de la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles sorgeix de la petició de les dones gitanes de Lleida va fer al Consell de Barri i a La Descomunal. El programa ofereix eines que ajudin les dones en l’àmbit de l’emprenedoria i en la seva inserció sociolaboral. Les activitats que inclou aquest projecte són sessions formatives al Centre Cívic de la Mariola) sobre imatge personal, de perruqueria, d’estètica i tractament d’ungles, maquillatge, etc.
L’IMO facilitarà la formació en manicura, amb un curs de 40 hores al maig, també dins del projecte Treball als barris.
La Descomunal de Lleida
La Descomunal és la Comunalitat Urbana de Lleida que neix amb l’objectiu de crear xarxes i espais d’ajuda mútua, oportunitats laborals i de desenvolupament econòmic en l’àmbit cultural, esportiu i d’inserció laboral de joves en determinats barris de la ciutat.
La Comunalitat inclou els barris de La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles (aquests conformen la Zona 09), a més dels barris veïns Instituts, Sant Ignasi, Escorxador, Pius XII, Universitat, Joc de la Bola i Horta de Lleida.
En concret, el projecte s’aplica inicialment a la Zona 09, caracteritzada per una forta fragmentació socioterritorial, on resideixen predominantment famílies de classe treballadora amb moltes dificultats econòmiques i socials.
La descomunal treballa per una programació d’activitats, jornades i tallers socials, esportius i culturals per trencar amb l’aïllament funcional de la zona, connectar la ciutat i trencar amb l’estigmatització.