Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

Es restauren les làpides funeràries del bisbe Izquierdo i del canonge Sorió de l’Església de Sant Domènec

Avatar photo
L’Església de Sant Domènec és un dels tres edificis que conforma el conjunt arquitectònic renaixentista català més important del país

Aquest matí, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la regidora de turisme, Sònia Rupérez, han anunciat que s’han començat a restaurar les làpides funeràries que presideixen el presbiteri de l’antiga Església de Sant Domènec, ara més coneguda com a Espai Sant Domènec o Centre d’Interpretació de la Festa del Renaixement. Anteriorment, també havia estat la seu del primer museu municipal de la ciutat.

L’Església de Sant Domènec és un dels tres edificis que conforma el conjunt arquitectònic renaixentista català més important del país, conegut popularment com a Reials Col·legis. Va ser inaugurada l’any 1585 i promoguda pel bisbe Joan Izquierdo i pel canonge Baltasar Sorió, que són precisament els dos personatges eclesiàstics que s’hi troben enterrats. 

Fa un parell d’anys diversos historiadors de la ciutat van alertar l’Ajuntament dels desperfectes en què es trobaven les làpides funeràries, atès que el vidre protector presentava un aspecte glaçat fruit de la humitat. Aleshores es va decidir enretirar els vidres, però des de llavors no s’havia efectuat cap actuació i les peces estaven exposades a ser trepitjades pels visitants de la capella.

Finalment, s’han iniciat aquestes tasques de restauració i conservació d’ambdós sepulcres amb la finalitat de protegir la pedra que havia quedat malmesa i erosionada per l’acumulació de salnitre. La principal intervenció ha consistit a enretirar el ciment que s’havia posat per repujar el terra de l’església i que estaven produint sal que laminava la pedra i li feia canviar la seva tonalitat. S’ha consolidat també tota la part que estava arenitzada i s’han segellat les fissures amb una capa de morter de calç hidràulica.

A més, en aquesta fase de neteja s’han descobert restes de policromia, que també s’han retocat, a les lletres de l’epitafi de la làpida del bisbe que falta saber els resultats del laboratori que determinaran si són originals de l’època constructiva o van realitzar-se a posteriori. Aquestes tasques de restauració han anat a càrrec de la restauradora d’art, Júlia Poy.

La decisió de l’actual consistori ha estat la de no tornar a posar cap vidre ni element protector sobre les lloses de pedra esculpida i acordonar-ne el perímetre per evitar que la ciutadania trepitgi les làpides. Així mateix, se senyalitzarà correctament l’emplaçament amb un panell informatiu explicant la història dels impulsors d’aquesta església i es posaran unes tires d’enllumenat LED al voltant de les làpides.

De moment, no està clara la continuïtat d’aquest espai com a centre de conferències i celebracions d’actes institucionals, com sí que havia estat fins ara, per a garantir la preservació de les làpides. L’actuació tindrà un cost total de 7.393 €.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Minicopa Endesa torna a Tarragona carregada d’al·licients

Notícia següent

El Govern declara el Museu del Barroc de Catalunya de Manresa com a Museu d’interès nacional

Notícies relacionades