La disfàgia és una dificultat per empassar aliments o líquids, sovint causada per problemes musculars o neurològics. Es pot tractar mitjançant teràpia de deglució, adaptació de la dieta (aliments més tous o líquids espessits) i, en casos més greus, amb intervencions mèdiques o quirúrgiques.
La unitat de disfàgia de l’Hospital Santa Caterina, de Girona, ha rebut el segell SEORL-CCC “compromesos amb la disfàgia orofaringea” que acredita a tots aquells centres hospitalaris que disposen d’un sistema de cribratge de disfàgia orofaringea (DO) i d’adaptació dietètica pels pacients ingressats en els seus hospitals.
L’acreditació és concedida per la Sociedad Española de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello. Els requisits per optar a l’acreditació són l’existència d’una Unitat de Disfàgia multidisciplinar (la de l’Hospital Santa Caterina es va crear a finals de 2021), un sistema i circuit de cribratge per pacients hospitalitzats i la implementació de dietes específiques per als pacients.
Durant l’any 2024 s’han realitzat a l’Hospital Santa Caterina 134 interconsultes relacionades amb la Disfàgia, mentre que el 2023 van ser 90.