Dissabte, 19 d'abril de 2025
És notícia

Lleida acull demà per primera vegada la Trobada Nacional de Ball de Bastons

Avatar photo
Es preveu la participació de més d’un miler de bastoners de Catalunya i la Guàrdia Urbana regularà la circulació aquest dissabte per garantir la seguretat i minimitzar l’afectació
La primera referència del ball de bastons a la ciutat data de principis del s. XVIII, del 1701

Per primera vegada en la seva història, Lleida es convertirà demà en la capital del Ball de Bastons de Catalunya en la seva 49a edició i aplegarà unes 80 colles amb uns 1.200 participants d’arreu de Catalunya. La ciutat s’omplirà així de música, dansa i alegria en una jornada dedicada a la cultura popular, organitzada per la Colla Bastonera Pla de l’Aigua de Lleida i la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya. 

Tres cercaviles recorreran els carrers més emblemàtics de la ciutat, passant pels tres ponts centrals del riu Segre per convergir a la plaça Blas Infante, on es farà la ballada final.

L’activitat principal de la trobada serà una cercavila amb tres itineraris pels carrers més emblemàtics de la ciutat. Els tres itineraris són:

Itinerari 1: plaça del Dipòsit – rambla d’Aragó – avinguda Catalunya – carrer Joana Raspall – passarel·la Maristes – carrer Jaume II.

Itinerari 2: plaça Gramàtics – carrer Tallada – carrer La Palma – carrer Almodí Vell – Pati de les Comèdies – carrer Sant Antoni – avinguda Catalunya – pont Universitat.

Itinerari 3: plaça Gramàtics – carrer Cavallers – carrer Major –  plaça Paeria – Arc del Pont – avinguda Blondel – passarel·la Liceu Escolar.

A les 17.00 començaran les tres cercaviles simultànies que ompliran els carrers de Lleida de balls de bastons, que dibuixaran una flor de lis, símbol de l’esperit i la bellesa de l’escut de la ciutat.

Quan acabin, hi haurà l’Animalada, una trobada de bestiari tradicional que es farà a la glorieta dels Camps Elisis, organitzada pel Col·lectiu Cultural Cappont. A les 22.30, la festa bastonera continuarà a la Fira de Lleida, amb les actuacions de Tradifarra, Comandants de Tros i Dj Werner.

La Colla Bastonera del Pla de l’Aigua de Lleida celebra quinze anys. És formada per mig centenar de socis i té colla infantil i secció universitària. Fins ara, l’única trobada que s’havia fet a les Terres de Ponent va ser el 1998 a Mollerussa (Pla d’Urgell).

Trobada Nacional Ball Bastons cartell Lleida
FOTO: LaCiutat / Cartell de la 49a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya que se celebrarà a Lleida demà dissabte

Afectacions al trànsit

cercavila trobada bastoners
Afectacions al trànsit per la cercavila de la Trobada Nacional de Ball de Bastons

La cercavila en motiu de la celebració de la 49a Trobada Nacional de Ball de Bastons aquest dissabte a la tarda comportarà afectacions al trànsit.

Es limitarà l’accés a la Seu Vella, però es permetrà la sortida de vehicles ja estacionats al recinte. La sortida de les persones que hi participen està prevista a les 17.30 hores des de la Seu Vella. Després es dirigiran cap a la zona de la canalització amb arribada prevista cap a les 18.30 hores, des d’on sortiran tres recorreguts diferents, des del pont de la Universitat, des de la passarel·la Liceu Escolar i des de la passarel·la Maristes.

Les afectacions més importants al trànsit seran a la rambla d’Aragó/ Avinguda Catalunya en sentit riu. Això comportarà el tall al trànsit des de la rotonda de Ricard Viñes, avinguda Balmes i carrer Estudi General. Aquests carrers romandran tallats entre les 17.50 i les 19 h aproximadament, tot i que s’anirà obrint la circulació a mida que passi la cercavila.

També es tallarà una estona el carrer Joana Raspall fins a la passarel·la dels Maristes i la part de l’avinguda Blondel des de l’Arc del Pont fins a la passarel·la del Liceu.

Un cop passin les 3 cercaviles s’anirà obrint la circulació.

El punt de concentració final serà al carrer Jaume II entre la plaça Blas Infante i el carrer de l’Estudi General.  Aquest tram romandrà tallat des de les 14 h fins les 20.30 h aproximadament.

El ball de bastonets, com s’ha anomenat històricament a Lleida, és el ball festiu més arrelat i que més temps s’ha mantingut en actiu a la Festa Major. En tenim notícies des de l’any 1701 i mentre que la majoria de balls festius lleidatans desaparegueren entre finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX, el ball de bastonets es mantingué, i només deixà d’actuar a partir de la dècada de 1970, tot i que es recuperà uns anys després. “És extraordinàriament satisfactori que es mantingui aquesta tradició” assegurava el paer en cap, Fèlix Larrosa, el dia de la presentació.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Alvise Pérez

L’Audiència Nacional investiga l’empresari que va finançar la campanya d’Alvise

Notícia següent
parets del valles aerea

L’atur a Parets torna a descendir

Notícies relacionades