Les festes de la Mercè són un dels dies marcats en vermell al calendari per a moltes entitats culturals que participen en la cercavila i el seguici. Una d’elles aquest any encara amb més motiu, degut al seu 650è aniversari. L’Àliga de Barcelona celebrarà per partida doble aquesta festa Major, amb un acte especial per obrir-se a la ciutadania i fer la festa més participativa: ‘l’Àliga se’n va de festa’. En tot cas, elements del bestiari com aquest hi són gràcies a la feina de qui els va recuperar. El seu esforç, sumat de la documentació històrica, ha sigut l’equació perfecta perquè la cultura popular hagi tornat als carrers de ciutats com Barcelona.

“Teníem documentat que l’Àliga era del 1399, i això suma 625 anys”, explica el president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova i Coordinador Artístic dels Grups Tradicionals, Xavier Cordomí. No obstant això, Cordomí tenia constància d’un historiador – Daniel Vilarrúbias – que estava investigant sobre les Àligues de Catalunya. Aquest investigador va datar el seu origen l’any 1371, que fins ara sumen més de 650 anys, la xifra arrodonida que finalment s’ha escollit per celebrar l’aniversari. Xavier Cordomí va ser un dels protagonistes de la represa d’aquest element del seguici l’any 1984. De fet, ell mateix va redactar un projecte de recuperació de la ‘imatgeria festiva’, que també incloïa altres bèsties com el Drac, la Víbria o la Mulassa. Així doncs, no va ser fins l’any 1989 que l’Àliga va tornar a ser un element del seguici. Posteriorment, segons explica Cordomí, va ser un procés de dissenyar els balls, la música i tot el que engloba aquest imaginari.
‘Moment transcendental’
L’Àliga de Barcelona serà un element imprescindible en diversos actes d’aquestes festes de la Mercè 2024. És un símbol festiu de la ciutat, però per tothom qui forma part d’aquest imaginari significa molt més. “El moment més simbòlic i transcendental de la ciutat és quan balla l’Àliga”. expressa Cordomí. De fet, ell mateix reconeix que la bèstia ‘és una representació de la ciutat’. “Quan balla l’Àliga també ho fa Barcelona”.

Tota la ciutadania podrà gaudir de les cercaviles i seguicis que com cada any es programen per la Mercè. Però aquest any, en el marc de la celebració del 650è aniversari, els aliguers han volgut apropar-la encara més als barcelonins i barcelonines. El diumenge 22 de setembre la Plaça Sant Jaume acollirà la novetat d’enguany: l’‘Àliga se’n va de festa’. Des de les 20:30 fins a les 22 hores, tothom qui vulgui podrà portar la bèstia i fer-la ballar per un dia. Segons explica el president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, serà una sortida ‘més desenfadada’. “No serà tan solemne. Hi haurà música més canyera i animada”.
L’emoció de les portadores
L’Àliga no s’entendria sense les portadores i portadors. L’Ainara Cuenca és la cap de colla, i va entrar en aquest món l’any 2017 gràcies als seus pares, que es van conèixer dins. Reconeix que tot el que envolta la cultura popular es transmet de pares a fills, i ells n’és un exemple. La majoria dels actes es fan al centre de Barcelona, i això implica que, segons l’Ainara, part del públic és turista que ‘no entén què està veient’. “Malgrat això, hi ha moltes famílies amb nens petits que ho viuen i gaudeixen molt”. A més, assegura que la tradició ‘encara és viva’ gràcies al fet que moltes escoles de la ciutat es fomenta molt.
Tot i formar part de l’Àliga des de fa 7 anys, l’Ainara encara ho viu amb la mateixa il·lusió. “Quan s’obren les portes de la Virreina per sortir per primer cop a la Mercè sento emoció i molts nervis“. De fet, assegura que se li posa la pell de gallina quan sent la música, tot i no estar dins de la bèstia. En tot cas, actes com el d’enguany per commemorar el 650è aniversari també té la intenció de visibilitzar aquest tipus de tradicions. “S’ha de pensar que és una figura municipal”, explica la cap de colla. En unes hores, l’Àliga, amb la resta del bestiari popular, trepitjarà els carrers de BCN per celebrar la seva festa Major.