Hem esgotat ja la meitat del mandat, protagonitzat per la pandèmia de la Covid-19. Quina valoració fa d’aquests dos primers anys de legislatura?
Han estat dos anys intensos i inimaginables que ens han fet variar molt els esquemes. Estic satisfet perquè crec que hem demostrat que estem a l’alçada de les circumstàncies i que tenim mitjans per afrontar-les. Això no significa que les puguis preveure, sinó que la capacitat de reacció ha estat prou satisfactòria.
No únicament la pandèmia ens ha trastocat la vida en aquests mesos, tot i que està sent de llarg recorregut i que lamento profundament la pèrdua de persones i les seqüeles que hagin pogut quedar en d’altres. Hem de recordar la tempesta de finals de l’’any 2019 i la d’inicis de 2020, així com el maleït accident d’IQOXE, en què va perdre la vida el constantinenc Òscar Atance. Amb tot, des de l’Ajuntament no hem tret el peu de l’accelerador, al contrari, hem fet front a aquestes adversitats planificant, gestionant, definint projectes, etc. I la majoria de vegades de manera virtual, una eina a la qual no estàvem acostumats i que hem hagut d’adoptar per obligació. No hem de perdre de vista que, com a mediterranis que som, ens agrada la proximitat amb les persones i les limitacions imposades han estat i són una càrrega dura. Però cal ser optimista. Crec sincerament que anem per bon camí, tot i que les darreres dades sobre la pandèmia frenin la recuperació.
En definitiva, com a Ajuntament tenim la sensació d’haver fet molt bona feina.
Quines accions s’estan duent a terme des de l’Ajuntament de Constantí per reactivar l’economia del municipi?
Nosaltres, des del minut zero de la declaració de l’estat d’alarma, hem estat al peu del canó. Hem intentat, i seguim fent-ho, afrontar la realitat amb determinació i justícia social. L’any 2020, a banda de decisions concretes preses al primer moment, vam desplegar el Pla de reactivació econòmica i social, amb 14 punts concrets que abastaven el comerç, el món empresarial, l’ocupació, el benestar social, la protecció de la salut i ajuts a les entitats, sobretot les d’àmbit més social.
Per a l’any 2021, l’aprovació del pressupost contempla la condonació de taxes, la congelació d’impostos i la creació d’una nova distribució de l’aigua basada més en el consum real i incentivant l’estalvi amb progressió fiscal, amb l’únic objectiu que qui menys gasti obtindrà un estalvi. Són uns pressupostos que preveuen més inversió pública oferint millor qualitat en els serveis i un important increment dels recursos d’ajuts socials.
Quins projectes tindran prioritat en aquesta segona part del mandat?
Per a nosaltres és evident que tots els projectes són prioritaris. Per això i perquè el nou escenari economicosocial ha propiciat un canvi de paradigma en la nostra manera de fer política, hem estès la mà i hem iniciat el diàleg amb la resta de forces polítiques presents al Consistori. D’aquesta manera hem pogut aprovar, per unanimitat, un pla d’inversions que és a la vegada un gran pacte de ciutat que demostra la bona feina realitzada per l’equip de govern, presentant un primer document base prou bo que ha facilitat poder arribar a aquest acord.
De totes aquestes inversions, els tempos dependran una mica de la durada dels tràmits corresponents. En breu iniciem el carrer del Serapi i la zona poliesportiva de l’avinguda de Reus. Paral·lelament, treballem en la sala de vetlles, l’arranjament integral del carrer Sant Pere i del primer tram del carrer Major (fins a l’alçada de l’avinguda Onze de setembre).
Amb tot, hi ha dos projectes importants en què estem treballant que suposem que es retardaran una mica més, que són la piscina coberta i el centre cultural.
L’Ajuntament ha aprovat recentment el projecte de rehabilitació de l’antic refugi antiaeri de la Guerra Civil. Em pot fer cinc cèntims d’aquest projecte?
El projecte contempla el condicionament del refugi i la urbanització de la placeta en la que aquell té la seva única entrada. La resta d’entrades tenen els seus extrems tapiats. L’estructura del refugi està malmesa en alguns punts. En bona part es tracta d’una excavació feta sobre terra d’argila i alguns trossos han caigut. La galeria principal té diferents arcades d’obra per donar-li solidesa. La placeta, per la seva banda, amaga a sota el baluard i presenta un estat molt degradat. Es preveu fer-hi una actuació discreta, en què el paviment passarà a ser-ne el protagonista, ja que no s’hi preveuen ni elements vegetals ni mobiliari urbà. S’ha resolt amb un sol material, una lloseta de formigó, de dos colors, un dels quals evidenciarà l’existència del baluard en el subsol. Per tant, el projecte atorga un sentit global vinculant la plaça amb el baluard, a la vegada que serveix d’accés i de porta principal del refugi, que es condiciona i es museïtza parcialment.
En l’àmbit del patrimoni també està pendent les obres de rehabilitació de la muralla. Què me’n pot explicar?
En aquest cas es tracta d’un llenç de muralla que va des de la plaça de l’Hospital fins al carrer Peixateria que té cases adossades per la banda del carrer Sant Pere. D’aquestes, la majoria són ja de propietat municipal i només en resta una que està en procés d’expropiació. La voluntat municipal és enderrocar aquestes cases per a què al llenç s’hi pugui fer una intervenció de restauració que dignifiqui la nostra història. L’execució dels treballs es preveu al mateix temps que la renovació integral del carrer Sant Pere, per minimitzar molèsties als veïns. Si no pogués ser per l’allargament dels tràmits burocràtics, es faria un cop s’haguessin superat aquests.
Amazon obrirà una estació logística al polígon de Constantí cap al mes d’octubre. Com ho valora i quins beneficis pot aportar al municipi?
Nosaltres sempre hem defensat la ubicació estratègica del nostre polígon i és evident que la instal·lació de grans empreses que s’ha anat produint i que encara es produeix ens avalen. L’arribada d’Amazon suposa per al nostre municipi una nova empenta en el tema d’ocupació laboral dels nostres veïns i veïnes, que en el darrer any han patit força atzucacs amb la pandèmia. Des de l’Ajuntament, apostant en aquesta línia, seguim oferint línies d’ajuts a les empreses que contractin persones de Constantí, a fi i efecte de dinamitzar laboralment la població i per aconseguir que ningú es quedi enrere. També realitzem veritables esforços per oferir cursos de formació i d’actualització a la ciutadania, ja que creiem que és una de les millors maneres d’optar als llocs de treball disponibles. Són temes de justícia social als que no deixarem de donar suport i de reivindicar.
Recentment s’ha presentat el cicle cultural “Fem Estiu, Fem Constantí”. Quines activitats se’n poden destacar i quina acollida esperen que tingui entre els vilatans i vilatanes després de més d’un any amb limitacions?
Abans que res voldria manifestar la satisfacció de poder retornar l’activitat cultural i l’ambient als carrers de Constantí, després d’aproximadament un any de confinament, tocs de queda, etc. Voldria aprofitar també per reiterar el meu agraïment personal a les entitats i associacions que col·laboren en aquest cicle, ja que sense elles segurament no hauria estat possible. Aquest cicle presenta una àmplia programació d’activitats culturals durant els mesos de juliol i agost, amb més propostes que mai, prop d’una trentena. Les Caminades pel terme són una de les novetats d’enguany. També tindrem teatre i música, entre d’altres activitats.
Dintre de la Festa Major d’Estiu, el dia de Sant Feliu (1 d’agost), es farà la presentació del llibre “Fer de la necessitat virtut. Història de l’ensenyament contemporani de Constantí (1857-1900)”, d’Albert Solé. Durant el mes d’agost tindrà lloc una activitat d’observació astronòmica al Parc de les Escoles Velles, sessions de cinema familiar a la fresca i un recital d’havaneres a càrrec del grup Olla Barrejada
A més, al llarg de tot l’estiu, la Biblioteca Municipal també oferirà les activitats “A l’estiu…fem Biblioteca” que aniran des de Contacontes, activitats i manualitats per escoltar i jugar amb els llibres.
A data d’avui, els actes que ja s’han realitzat han tingut una molt bona acollida, per la qual cosa preveiem que seguirà així durant la resta d’actes.